PARKUR- ŽIVOT U POKRETU

„Parcours_Wohnen in Bewegung / Schreiner, Kastler“

U Beču kreće izgradnja nove stambene zgrade sa oko sto stanova, čiju gradnju subvencioniše grad. Polovinu stanova činiće pristupačni „pametni“ stanovi, a zgrada će imati i atraktivne otvorene prostore.

Kako su među glavnim odrednicama selekcionog postupka bili zahtevi za obezbeđivanje prostora za sport i rekreaciju, prilagođenost za rad od kuće i klimatska otpornost, u novembru 2021. odabran je projekat „Parcours – Wohnen in Bewegung“ (Život u pokretu) kompanije EGW i arhitektonskog studija VlayStreeruwitz. Završetak pobedničkog projekta predviđa se sredinom 2025. godine, a Grad Beč ustupa pravo građenja na zemljištu u svom vlasništvu as ciljem podsticanja stanogradnje i povećanja javnog stambenog fonda.

Nova stambena zgrada ukupne površine od 4.800 m2 deo je razvojnog područja Raffenstättergasse i nalazi se u blizini lokacije na kojoj se planira izgradnja osnovne i srednje škole. Uz već izgrađenu tramvajsku liniju 26, ovde se planiraju ili su već u izgradnji i drugi subvencionisani i privatno finansirani stambeni projekti.

Uz 50 subvencionisanih stanova za iznajmljivanje i 51 posebno pristupačan SMART stan, izgradiće se i brojni zajednički prostori za stanare, kao i urbani vrtovi na krovu. U prizemlju zgrade, okrenuti prema ozelenjenom unutrašnjem trgu, smestiće se nekoliko manjih poslovnih prostora, radionica za popravak bicikala, kao i prostor za sastanke i edukaciju.

Fleksibilna rešenja enterijera nude razne mogućnosti za organizaciju rada od kuće i uređenje kućne kancelarija unutar četiri zida budućih stanara. Osim toga, zajednički prostori zgrade biće opremljeni bežičnim internetom, a stanari će moći da iznajme opremu za bežično umrežavanje u svom prostoru.

Projekat je u potpunosti prilagođen potrebama budućih stanara, i nudi velik broj mogućnosti za vežbanje, igru ​​i učenje, a uz drvno-betonsku hibridnu gradnju sa izolacijom od mineralne vune, zgrada impresionira i konceptom snabdevanja energijom, kojim će se postići uštede energije i resursa. Korišćenjem geotermalnih dizalica toplote, stanovi će se zimi efikasno grejati, a leti hladiti preko plafona, a fotonaponski sistem na ravnom krovu služiće za snabdevanje električnom energijom.

 

E2 portal   (Ekovjesnik)