PIROT DOBIJA NAJMODERNIJI RECIKLAŽNI CENTAR U SRBIJI

25

Radovi na izgradnji linije za odvajanje otpada u pirotskoj regionalnoj deponiji vredni su 270 miliona dinara, a resorno ministarstvo opredelilo je 170 miliona.

Planovi za ovu lokaciju još su ambiciozniji, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, a navedeno je u saopštenju, i dodala da će po završetku projekata koje Ministarstvo sprovodi uz podršku evropskih partnera, Pirot dobiti jedan od najmodernijih regionalnih reciklažnih centara u Srbiji.

– Linija za sekundarnu separaciju će odvajati otpad od plastike, kartona, papira od otpada koji nastaje od ostataka hrane ili trave. Ako bi se bar 15% komunalnog otpada recikliralo i ponovo upotrebilo, time bi se produžio vek deponije, što je veoma značajno, imajući u vidu da se na ovu deponiju dovozi i tretira otpad i iz Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada – rekla je ministarka, ističući da je ovo značajan ekološki projekat za čitav Pirotski okrug.

Ministarstvo je, kako je dodala, opredelilo i 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Knjaževcu, pa će i po završetku tog projekta, deo otpada iz Кnjaževca, Soko Banje i Svrljiga takođe stizati do pirotske deponije.

– Iz IPA fondova planirana su ulaganja za primarnu separaciju otpada, a kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj ulaganje od 6,5 mil EUR za proširenje dvorišta deponije i kompostanu. Kao resorna ministarka i kao građanka ove zemlje ponosna sam na ove projekte, jer će Pirot dobiti regionalni reciklažni centar po evropskim standardima, što će smanjiti zagađenost i podići kvalitet života građana – rekla je Vujovićeva.

E2 portal   (eKapija)