PLAN DRŽAVE JE DA 30% DOMAĆINSTAVA KORISTI SOLARNU ENERGIJU

Plan države je da bar 30% domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i podsetila da će javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele biti raspisan početkom septembra, a da će procedura biti ista kao za zamenu stolarije.

– Podaci koje imamo od lokalnih samouprava pokazuju da je minimum 50 odsto domaćinstava zainteresovano za zamenu prozora, vrata, kotlova, za izolaciju spoljnih zidova. Subvencionisaćemo kupovinu solarnih panela, a procedura će biti kao i za zamenu stolarije. Ministarstvo će raspisati poziv ka jedinicama lokalne samouprave, a onda oni dalje, najpre ka kompanijama i onda prema građanima. Mogu da učestvuju svi, bez obzira na to da li se radi o kućama, stanovima, stambenim zajednicama. Imaćemo dovoljno novca, razgovarali smo sa međunarodnim finansijskim institucijama i sledeće godine će samo za projekat povećanja energetske efikasnosti biti izdvojeno 150 mil EUR – rekla je ona.

Mihajlovićeva je podsetila da će država obezbediti polovinu novca.

– Zamena stolarije može da smanji račune za 40%, time značajno utičemo i na životnu sredinu, takođe radimo na tome i da podstaknemo ljude da više koriste gas, a sve da bismo podigli svest o značaju energije i da ne bacamo kilovat-časove kroz prozor – rekla je ona.

 

E2 portal   (eKapija)