PLANIRANA IZGRADNJA VETROPARKA PUPIN

Kompanija Enlight Renewable Energy i EPS potpisale su Ugovor o otkupu električne energije iz vetroparka Pupin i preuzimanju balansne odgovornosti, a potpisan je i Ugovor o kreditiranju između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-a i Erste banke, kao i Ugovor o stupanju u projekat između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-a, Erste banke i EPS-a.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja vetroparka Pupin nalazi se u jugozapadnom Banatu na teritoriji opštine Kovačica, između naseljenih mesta Kovačica, Padina i Debeljača.

Planirano je da se vetropark sastoji od 16 vetroturbina, ukupne snage od 94,4 MW.

Planirani broj radnika variraće u zavisnosti od faze izgradnje između 50 i 200 angažovanih radnika različitih profila, a nakon puštanja u rad biće angažovano više od 10 stalno zaposlenih radnika.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je izjavila da je u pitanju drugi od ukupno devet projekata koji su dobili podsticaj na prvim aukcijama za tržišne premije koje su sprovedene prošle godine.

Ministarka rudarstva i energetike je istakla da će sva energija iz vetroparka Pupin biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, a snabdevaće približno 40.000 domaćinstava.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy za Evropu Marko Lipošćak, predsednik Upravnog odbora kompanije Enlight Renewable Energy (putem video poruke) Jair Serousi i član Izvršnog odbora Erste banke Srbija Nikola Stamenković.

Podestmo, kompanija Enlight K2-Wind već je počela da gradi vetropark Pupin u okviru postojećeg kompleksa Kovačica. Vetroelektrani Pupin na prošlogodišnjim aukcijama dodeljena je kvota od 68 MW po ponuđenoj ceni 68,88 EUR/MWh.

Kako su nam nedavno rekli u kompaniji, razvoj projekta vetroelektrane Pupin uspešno je zaključen prošle godine kada je otpočeta faza izgradnje projekta. Predviđeni period izgradnje elektrane je do 18 meseci.

– Vetropark će činiti 16 vetrogeneratora Nordex N163/5.9, sa ukupnom snagom elektrane od 94,4 MW. Početak rada elektrane u punom pogonu očekuje se u prvom kvartalu 2025. godine – rekao je za eKapiju Veljko Ožegović ispred vetroparka Pupin.

EBRD je nedavno saopštio da je obezbedio kredit od 50 mil EUR za izgradnju vetroelektrane Pupin, a da je ukupna vrednost projekta 144 mil EUR.

– Kompletiranje finansijske konstrukcije projekta ide prema planu – otkriva naš sagovornik.

Na pitanje da li su zadovoljni brzinom dobijanja svih potrebnih dozvola i finansijskih sredstava, Ožegović ističe da je početna ideja o projektu inicirana još 2018. godine, dok se u aktivniji razvoj projekta ušlo u 2019. godini, sa uspešnim okončanjem u 2023. godini.

– Naše iskustvo pomoglo je da se brojni procesi razvoja projekta ubrzaju i optimizuju, ali takođe su na brzinu razvoja uticali i različiti faktori među kojima su i određeni van mogućeg uticaja, poput tržišnih poremećaja izazvanih globalno-političkom krizom, Covid19 pandemijom i slično – napominje Ožegović.

E2 portal (eKapija)