PLUTAJUĆI SOLARNI PANELI NA MALDIVIMA

Tropska ostrva mogu da se pohvale čistim, prirodnim pejzažima, ali njihovi izvori energije su sve osim čisti. Mnoga odmarališta na Maldivima se napajaju na dizel gorivo, koje je veliki zagađivač. Kompanija Swimsol, sa sedištem u Austriji, radi na smanjenju zagađenja.

Pošto su ostrva na Maldivima izuzetno mala, nema puno prostora za solarnu energiju, ali Swimsol je rešio problem, i okrenuo se ka moru.
Sunca ima mnogo na Maldivima, a zemlja nije naročito plodna. Solarni paneli postavljeni na krovovima nisu bili opcija, pošto građevine u takvim tropskim područjima nisu napravljene da bi mogle da podnesu veliki teret na krovu.

Zbog toga, oni su odlučili da postave plutajuće solarne panele u more. Paneli su dizajnirani tako da mogu da propuste talase. U kompaniji kažu da će ovaj sistem trajati više od 30 godina, i da može da izdrži talase visine do 6,5 metara i jačinu vetra do 120km/h. Svaka platforma može da napaja oko 25 domaćinstava. Platforme se jednostavno sastavljaju; tri osobe mogu da sastave platformu u toku jednog dana.

Da li solarni paneli utiču na morski život? Sistem se postavlja dalje od koralnih grebena, kojima je potrebna sunčeva svetlost. Što se tiče riba, njima odgovara senka i da imaju gde da se sakriju.

E2 portal (Inhabitat)