POČELA GREJNA SEZONA

Prema informacijama koje je RTS dobio iz Udruženja toplana Srbije, svih 60 toplana u Srbiji od juče je u redovnom režimu, što znači da je grejna sezona i počela.

Na daljinske sisteme grejanja priključeno je 650.000 domaćinstava, od čega je polovina u Beogradu. Izvršna direktorka „Beogradskih elektrana“ Ivana Kalanja rekla je za RTS da su svi toplotni izvori tog preduzeća uspešno započeli prvi dan i da nema poremećaja na mreži.

– Uobičajeni grejni dan je od 6 do 22, osim nedeljom i praznikom, kada je od 7 do 22 sata. Odluka kaže da, ukoliko su spoljni uslovi takvi, može se vršiti i prekid u radu. Pravilima o radu je to preciznije definisano, odnosno kada temperature 15 stepeni i više traju četiri sata u toku dana, vrši se prekid. Ponovno pokretanje sistema je kada temperatura padne na 12 stepeni. Takođe, obaveza je, kada su jako niske temperature, da se greje 24-satno, odnosno da se produži grejanje i tokom noći – navela je Ivana Kalanja.

Beograđani curenje radijatora i instalacija i slične probleme mogu da prijave na telefon 011 2093100, dok sve ostale probleme mogu da prijave na 011 2093011.

Ivana Kalanja je napomenula da svi toplotni izvori Beogradskih elektrana imaju mogućnost prelaska na alternativno gorivo, odnosno na mazut i da postoje solidne zalihe tog energenta.

E2 portal (eKapija)