POČELA IZGRADNJA BIOGASNOG POSTROJENJA KOD BAČKOG GRADIŠTA

Na izlazu iz Bačkog Gradišta prema Temerinu počela je izgradnja biogasnog postrojenja.

Vrednost ove investicije, koju finansira firma „Dim Gas” iz Beograda, iznosi preko 3 miliona evra i omogućiće desetak novih radnih mesta.
„Biološkim procesom biće proizvedena zelena struja, ekvivalent za grejanje oko 1.200 domaćinstava. Na taj način će se zbrinuti i oko 22.000 tona agro i komunalnog otpada i proizvešče se oko 7.000 tona organskog đubriva visokih nutritivnih karakteristika, koje doprinosi boljoj kondiciji zemlje i manjoj zagađenosti”, pojasnio je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i pozvao poljoprivrednike da ostvare saradnju sa biogasnim postojenjem.
„Ovo je prva faza, dok u narednim koracima investiror planira proširenje sa još tolikim kapacitetom. Očekivani završetak radova je početak sledeće godine.”

David Mužlai, domaćin farme Mužlai u Bačkom Gradištu koja se bavi mlečnim govedarstvom oko 60 godina i čija farma broji 720 grla izuzetno je zadovoljan izgradnjom biogasnog postrojenja i budućom saradnjom.
„Velika prednost biogasnih postrojenja koja se nalaze pored farmi jeste što kao supstrat može da se koristi stajnjak iz farmi, a mi stajnjak imamo u velikim količinama na farmi tokom cele godine.”

Stajnjak predstavlja jedno od velikih pitanja za farme u, smislu ekološki prihvatljivog upravljanja otpadom, tako da je potencijalna korist obostrana, i za biogasna postrojenja koja dobijaju sirovinu u dovoljnim količinama, a i za farme koje na ovaj način propisno i ekološki prihvatljivo uklanjaju otpad.

Lokalna samouprava je prošle godine finansirala uređenje atarskog puta, dužine blizu 400 metara, širine 4 metra, ukupne vrednosti oko 5,7 miliona dinara, što je bio preduslov za izgradnju biogasnog postrojenja.

E2 portal (webinfo)