POČELA OBUKA ZA ENERGETSKE MENADŽERE

Ekspertskom obukom trenera koji će svoja znanja u oblasti energetske efikasnosti zgrada preneti na upravnike i predstavnike lokalne samouprave, u Privrednoj komori Srbije počela je realizacija serije radionica u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „Bolja energija“.

Prvi krug obuka biće održan od 5. do 13. jula, a drugi tokom avgusta/septembra 2023. godine u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i regionalnim privrednim komorama u Somboru, Zaječaru, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu i Nišu.

Ankica Barbulov, ekspert za modele finansiranja mera energetske efikasnosti istakla je da je ulaganje u mere energetske efikasnosti jedna od najisplativijih investicija, kao i da je cilj obuke izgradnja kapacitete profesionalnih upravnika u oblasti energetske efikasnosti radi lakše identifikacije potreba i projektovanja rekonstrukcije stambenih zgrada, upoznavanje sa digitalnim rešenjima u ovoj oblasti kao i predstavljanje modela finansiranja radi lakše primene energetske efikasnosti u stambenim zdragama.

Profesionalni upravnik i predavač PKS-a u obuci za profesionalne upravnike Marko Arsenijević, kaže da se prijavio za obuku, jer je energetska efikasnost budućnost.

– Zemlje u okruženju već uveliko primenjuju mere energetske efikasanosti dok su stambene zgrade u Srbiji u velikoj meri energetski neefikasne i postoji veliki prostor da se adekvatnom sanacijom racionalizuje potrošnja električne energije. To podrazumeva zamenu stolarije i fasada, postavljanje solarnih panela, jer je važno smanjiti potrošnju energije – kaže Arsenijević.

Privredna komora Srbije i USAID-ov projekat „Bolja energija“ potpisali su ugovor o saradnji i realizaciji obuka namenjenih profesionalnim upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja.

Ekspertska obuka trenera obuhvata pregled sektora višestambenog stanovanja u Srbiji, uredbe koje regulišu pitanja vezana za stambene zgrade i EE/OIE, tehničko-ekonomska rešenja primene EE i OEI u zgradarstvu, zatim, studije slučaja energetske sanacije stambenih zgrada u Srbiji i regionu, praktično iskustvo i primer energetske sanacije energetski neefikasne zgrade, kao i ulaganja u energetsku sanaciju stambenih zgrada i uloge upravnika zgrada i lokalne zajednice.

E2 portal