POMOĆU JELKI DO ELEKTRIČNE I TOPLOTNE ENERGIJE

Svake godine se u Beču pre Božića proda skoro 400.000 prazničnih jelki. Zato se u gradu otvara oko 300 prodajnih mesta. Jelke koje za vreme Božića i Nove godine ukrašavaju domove u Beču posle praznika se termički obrađuju i koriste za proizvodnju struje i toplotne energije.

Energijom koja je dobijena obradom jelki mesec dana se strujom može snabdevati oko 1.060 domaćinstava i oko 2.470 domaćinstava grejanjem.

Na mnogobrojnim prodajnim mestima austrijske prestonice drveće je dostupno u svim vrstama i veličinama – od domaće jele do danske smreke.

Na bečkim štandovima ukrasno drveće se obično može kupiti direktno od lokalnog proizvođača. U Beču se preferira jela zbog svoje jake boje i relativno tupih iglica. Miris četinara, međutim, izraženiji je u smreči.

Ukupno 294 prodajna mesta biće otvorena od 8 do 20 sati sve do 24. decembra. Pored jelki prodaje se i grmlje, grančice imele i ukrasi. Tržišno rukovodstvo kontroliše raspodelu prodajnih mesta, reguliše cene i poštovanje odobrene veličine.

Nakon praznika, od 27. decembra, Bečlije će imati na raspolaganju više od 500 sabirnih mesta za odlaganje jelki, čime se bavi služba magistratskog odeljenja MA 48. Na ovaj način se ukrasna drvca u Beču odlažu još od 1990. godine.

E2 portal   (Energetika.ba)