PORSCHE SLOVENIJA ULAZI NA TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE

Grupacija Porše Slovenija (Porsche Slovenija) ulazi na tržište električne energije. Kako je rekao generalni direktor Danilo Ferjančič, grupa će u saradnji sa NGEN-om uspostaviti sistem trgovine električnom energijom koji će uključiti korisnike njenih usluga u oblasti e-mobilnosti.

Osim električnih vozila, slovenački uvoznik vozila iz nemačke Volksvagen grupe (Volksvagen grupe) trenutno nudi rešenja za solarne elektrane, stanice za punjenje i skladišta električne energije u sklopu svojih usluga e-mobilnosti. Sada će se nadovezati na ovo povezivanjem potreba za električnom energijom i proizvodnih kapaciteta mreže svojih kupaca.

– Radi se o stvaranju zajednice proizvođača i korisnika električne energije, što Porše Slovenija čini maloprodajom električne energije – opisao je Ferjančič planove kompanije.

Ovde će korisnici iz oblasti rešenja za e-mobilnost moći da se pridruže zajednici, da u njoj prodaju svoj višak električne energije, a da s druge strane kupe struju kada njihove potrebe premaše sopstvenu proizvodnju. Usluga će biti dostupna i drugim potrošačima, čime će kompanija postati snabdevač električnom energijom.

Porše Slovenija je odabrala NGEN za svog partnera za regulaciju potražnje i proizvodnje i druga rešenja za trgovinu električnom energijom, koja je specijalizovana za razvoj sistema za skladištenje energije velikih razmera i, prema rečima direktora Romana Bernarda, već posluje kao trgovac električnom energijom u nekoliko zemalja, uključujući i Sloveniju.

Kako je objasnio Bernard, glavni izazov tržišta električne energije je upravljanje viškovima u vremenima izobilja (dnevno tokom noći i sezonski tokom leta) i velikim potrebama za električnom energijom u vreme prevelike potražnje (svakodnevno ujutru i kasno popodne i rano uveče, a zimi sezonski).

Pitanje regulacije proizvodnje i potreba će postati još važnije ukidanjem sistema neto merenja za proizvođače električne energije sa solarnim elektranama, naglašava Porše Slovenija.

Bernard je opisao koncept rada energetskih zajednica regulacijom proizvodnje kapaciteta s jedne strane i energetskih potreba s druge strane kao korak ka većoj decentralizaciji energetskog tržišta.

– Reč je o novom konceptu funkcionisanja tržišta električne energije, što predstavlja najveću promenu u ovoj oblasti u poslednjih 30 godina – naveo je on.
Prilikom povezivanja zajednice pod okriljem Porše Slovenija, centar će biti uređaj za regulisanje proizvodnje električne energije privatnih solarnih elektrana i potrošača. Time će se „razgovarati“ sa drugim korisnicima i sa društvenom mrežom i tako regulisati stanje proizvodnje električne energije i potrebe korisnika, rekao je Ferjančič.

Grupacija Porše Slovenija najavila je povećanje poslovanja na tržištu e-mobilnosti u 2019. godini, navodeći dodatnu posvećenost tome zbog tzv. i afera Dizelgejt, sistematsko varanje podataka o štetnim emisijama dizel vozila, koja je 2015. poljuljala reputaciju Folksvagena.

E2 portal (seebiz.eu)