POSTAVLJEN PRVI RECIKLOMAT U BEOGRADU

238

U okviru akcije “Za naš lepši grad” u Beogradu će u naredne dve nedelje na različitim lokacijama biti postavljeno 25 reciklažnih mašina, reciklomata, a prvi je postavljen pre dva dana u centru grada.

Pametna mašina za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada (plastičnih flaša, limenki, papirne i staklene ambalaže), postavljena je u Knez Mihailovoj ulici, kod restorana Ruski car.

Građani mogu da ubace različite vrste ambalaže,a zavisno od toga koju ubace, mogu da zarade između tri i pet dinara.

Reciklomat je osmislio i projektovao stručni tim iz kompanije Globaltel, a kako bi što veći broj građana bio motivisan da pravilno odlaže otpad, podrži reciklažu i koristi reciklomate, mašina je projektovana tako da vrednuje otpad, pa za svaki komad plastične ambalaže korisniku uplaćuje pet dinara, za staklo četiri, a za limenke i papirnu ambalažu (tetrapak) tri dinara.

Korisnik sam bira kako će da iskoristi prikupljeni iznos, a može da dopuni svoju karticu za javni prevoz ili novac uplati Fondu za mlade talente ili Fondaciji “Novak Ðoković”.

Dodatno, kompanija Globaltel uplaćuje svojim korisnicima deset dinara kredita po recikliranom komadu, bez obzira na tip ambalaže.

E2 portal