POTPISAN SPORAZUM O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ potpisali su sporazum o sprovođenju projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“. Vrednost projekta je 1,5 mil EUR, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Tom prilikom ministarka Mihajlović istakla je da veruje da će „uskoro u gradovima u Srbiji videti rezultate potpisanog sporazuma i da je njeno ministarstvo u tom smislu svim građanima koji žele da postanu kupci-proizvođači električne energije otvorilo mogućnost da za postavljanje solarnih panela dobiju subvencije od 50%“.

– Energetski sektor u Srbiji, u kome preovlađuje proizvodnja električne i toplotne energije iz fosilnih goriva, doprinosi emisiji gasova sa efektom staklene bašte sa skoro 80%. To stvara veliko zagađenje vazduha što izaziva ozbiljne zdravstvene probleme za stanovništvo. Takođe, cene električne energije su nestabilne i sklone rastu, a proizvodnja toplotne energije iz fosilnih goriva pretežno zavisi od uvoza. Razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora je zato u interesu održivog ekonomskog razvoja Republike Srbije, ali i svakog građanina. Za one građane koji se odluče da postanu takozvani kupci-proizvođači, benefiti su i veći, jer ne samo da doprinose zaštiti životne sredine i ne zavise od tržišta električne energije, već ostvaruju uštedu i prihod – kaže Til Barmajer iz GIZ-a, vođa projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“.

Kako je saopšteno, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, do kraja 2023. godine, ovaj projekat sprovešće niz aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog, institucionalnog i tehničkog okvira za veću upotrebu održivih energetskih tehnologija u Srbiji. U fokusu ovih aktivnosti biće razvoj pristupa kupac-proizvođač u proizvodnji električne energije iz solarnih izvora.
Kroz tri pilot projekta, u saradnji sa nacionalnim i lokalnim insititucijama, biće ispitana tehnička i finansijska izvodljivost postavljanja solarnih fotonaponskih panela na krovovima objekata sa ciljem da se kroz sticanje iskustava na terenu razviju standardizovani modeli. Da bi se osigurali kapaciteti za razvoj proizvodnje solarne energije u Srbiji kroz pristup kupac-proizvođač, u okviru projekta će biti sprovedeni i programi obuke za energetske menadžere u lokalnim samoupravama, instalatere solarnih fotonaponskih sistema i učenike srednjih škola i studente.

Sporazum Vlade Srbije i GIZ-a o sprovođenju ovog projekta u skladu je sa dogovorom o posebnom klimatskom partnerstvu vlada Srbije i Nemačke. Kroz ovo partnerstvo Nemačka će još značajnije nego do sada podržati Srbiju u formulisanju i sprovođenju klimatske politike sa fokusom na „zelene teme“ u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom i Agendom 2030.
Rezultati projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, čiji se nastavak očekuje i nakon 2023.godine, doprineće i postizanju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan Evropske unije i podsticanju procesa pristupanja Srbije EU, navodi se u saopštenju.

E2 portal (eKapija)