POTPISANI UGOVORI ZA ZAMENU KOTLOVA U TOPLANAMA I JAVNIM USTANOVAMA

Ugovori za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama, u okviru drugog javnog konkursa raspisanog u 2023. godini, potpisani su sa predstavnicima 12 jedinica lokalne samouprave. Ministarka zaštite životne sredine u Irena Vujović koja je potpisala ugovore sa njima je navela da je kroz prvi konkurs koji je ministarstvo sprovelo u ovoj godini obezbeđena podrška za 27 gradova i opština kako bi zamenom kotlova u toplanama i javnim ustanovama smanjili aerozagađenje.

Prema njenim rečima, obezbeđivanjem dodatnih sredstava nastavlja se da se radi na ostvarenju jednog od prioritetnih ciljeva resornog ministarstva, a to je bolji kvalitet vazduha za sve.

Realizacijom projekata po ovom javnom konkursu kotlovi na ugalj i mazut biće zamenjeni kotlovima na ekološki prihvatljivije energente u 14 osnovnih škola, dve predškolske ustanove, dve zgrade opštinske uprave, tri doma zdravlja i jednoj ustanovi doma kulture, precizirala je ona.

Ministarka je dodala da je to velika stvar za sve građane koji žive, rade ili provode vreme u blizini ovih objekata, ali i potvrda i podstrek za ministarstvo da nastavi sa uspešnom merom za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Vujović je iskazala zahvalnost predstavnicima lokalnih samouprava na tome što su prepoznali značaj konkursa, brzo reagovali i prijavili kvalitetne projekte. Ministarstvo zaštite životne sredine raspisuje konkurse za zamenu kotlova već treću godinu zaredom, a u 2023. godini raspisana su dva konkursa kroz koje je gradovima i opštinama za zamenu kotlova stavljeno na raspolaganje ukupno 340 miliona dinara.

Po drugom konkursu u ovoj godini, sredstva su dodeljena za projekte u opštinama Lučani, Prijepolje, Opovo, Aleksinac, Vladimirci, Kanjiža, Despotovac, Vrbas, Trgovište, Bojnik i gradovima Sremska Mitrovica i Pančevo.

E2 portal (eKapija)