POTREBNO UVESTI SUBVENCIJE ZA HIBRIDNA VOZILA

Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova saopštila je danas da je Vlada Srbje donela dobru odluku kada je usvojila Uredbu o subvencionisanju kupovine novih vozila, isključivo na električni pogon, ali da je sa stanovišta pozitivnog uticaja na životnu sredinu potrebno uključiti i vozila koja imaju skoro nultu emisiju ugljen-dioksida (plug-in hibridi).

„Smatramo da bi subvencije trebalo dodeliti i za kupovinu ‘plug in’ hibrida, s obzirom da su oni blizu nulte emisije CO2“, navedeno je u saopštenju te asocijacije.

Dodaje se da se njima, vozeći isključivo na elektro motor, može postići autonomija od 50-70 kilometara, što znači da se u gradskim sredinama gde je i najveće zagađenje, mogu voziti gotovo isključivo na tu vrstu pogona.

Sa aspekta pozitivnog uticaja na zaštitu životne sredine, logično je, kako je navedeno, da i oni budu tretirani kao ekološki prihvatljiva vozila i da se subvencije mogu koristiti i za njihovu kupovinu.

Prema analizi Asocijacije uvoznika u periodu 2020 – 2023 sredstva za subvencije su uvećavana iz godine u godinu, izuzev 2020, koja je bila bazična godina i skoro u potpunosti su iskorišćena, što govori o rastućem interesovanju građana i privrede, ocenilo je to udruženje.

Za subvencije za kupovinu vozila u 2024. godini Vlada je donela uredbu koja je stupila na snagu 1. februara i opredelila 170 miliona dinara, a iznos finansijske podrške zavisi od vrste vozila, za mopede je 250 evra, četvorocikle 500 evra, a za električna teretna vozila do 3,5 tona, iznosi 5.000 evra.

E2 portal (Beta)