POTROŠNJA ENERGIJE MOŽE DA SE SMANJI ZA TREĆINU- TEMA O KOJOJ ĆE SE PRIČATI U DAVOSU

Foto/Ilustracija: Freepik

Potrošnja energije u sektorima građevinarstva, industrije i transporta može se smanjiti za 31%, što je ekvivalentno izbegavanju izgradnje 3.000 dodatnih elektrana, navodi se u istraživanju inicijative Svetskog ekonomskog foruma za transformaciju tražnje energije pokrenute u saradnji sa PwC-om.

Time bi se ostvarila godišnja ušteda od barem 2 biliona dolara, zaključak je istraživanja čije apele za uvođenje mera za smanjenje potrošnje energije je podržalo više od 120 velikih preduzeća.

Nalazi u izveštaju biće razmatrani na Godišnjem sastanku u Davosu, kada se članovi Međunarodnog poslovnog saveta (IBC) sastaju sa liderima vlada.

Istraživanje je otkrilo da „praktične akcije“ u sektorima građevinarstva, industrije i transporta mogu doneti smanjenje potrošnje energije od 31%. Ovo, kako se navodi, može da se postigne u kratkom roku i ekvivalentno je izbegavanju izgradnje 3.000 dodatnih elektrana.

Uštede mogu biti ostvarene integracijom veštačke inteligencije radi optimizacije dizajna fabričke linije, energetske efikasnosti, saradnje u lancu vrednosti, formiranja industrijskih klastera za deljenje inicijativa za čistu energiju, adaptacije zgrada i elektrifikacije transporta, navodi se u izveštaju.

Istraživanje podržava 120 izvršnih direktora koji su članovi Međunarodnog poslovnog saveta (IBC), a preduzeća koja predstavljaju odgovorna su za 3% globalne tražnje energije.

– Stvaraoci politike i lideri preduzeća moraju sarađivati kako bi ubrzali prelazak na energiju koji stvara pozitivne rezultate za ljude, društvo i planetu. Privatni sektor može igrati vodeću ulogu u ovoj transformaciji, zbog čega je Međunarodni poslovni savet odlučio da se fokusira na potrošnju energije svojih preduzeća praktičnim akcijama koje svaka organizacija može preduzeti danas, kako pojedinačno, tako i kroz svoje lance vrednosti – rekao je direktor Svetskog ekonomskog foruma Olivije Švab.

Potrebna politička podrška

Nalazi u izveštaju biće razmatrani na Godišnjem sastanku 2024. u Davosu, kada se IBC sastaje s liderima vlada.

IBC primećuje da će preduzećima biti potrebna podrška politika, kao i kampanje javne svesti, kako bi se sprovele uštede. Skoro polovina izvršnih direktora IBC-a tvrdi u izveštaju da nedostaje podsticajna regulativa za pokretanje napora smanjenja potrošnje energije.

Na Svetskom liderskom samitu na COP28, više od 100 zemalja se obavezalo da održi putanju od 1,5°C iz Pariskog sporazuma, obećavajući da će utrostručiti globalni kapacitet obnovljivih izvora energije i udvostručiti energetsku efikasnost do 2030. uz ključno obećanje o ukidanju emisija metana.

Ukupno je 116 zemalja potpisalo Globalni sporazum o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, kojim će se obavezati da će utrostručiti globalni kapacitet proizvodnje obnovljive energije na najmanje 11.000 gigavata i udvostručiti globalnu prosečnu godišnju stopu poboljšanja energetske efikasnosti sa oko 2% na više od 4% svake godine do 2030. godine.

E2 portal (eKapija)