POVEĆAN KAPACITET VETROELEKTRANA SVUDA U SVETU

44

Globalni kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vetra povećani su prošle godine za 93 gigavata, što je za 50% više novih vetroturbina nego 2019, prema upravo objavljenom izveštaju Svetske asocijacije za energiju vetra (WWEA).

Ukupan kapacitet svih vetroparkova u svetu sada dostiže 744 GW, i dovoljan je za podmirivanje 7% globalne potražnje za električnom energijom.

Snažan rast iznenađuje neke posmatrače jer su mnoge zemlje prijavile kašnjenja tokom prošle godine zbog poremećaja u međunarodnom lancu dobavljača i nedostatka raspoložive radne snage.

– Ovaj snažni rast postignut je uprkos pandemiji. Iako se čini da kovid-19 koči razvoj ovog sektora u nekim zemljama, generalno posmatrano nije imao nikakav negativan uticaj, već je izgleda ubrzao prelazak na vetar i druge izvore obnovljive energije – navodi se u izveštaju, prenosi agencija Anadolija.

U dokumentu se konstatuje da Kina i dalje prednjači u odnosu na druge zemlje, pri čemu je instalirala dodatnih oko 52 GW kapaciteta u roku od jedne godine, što odgovara tržišnom udelu od 56 odsto.

– S novim postrojenjima Kina sada ima kapacitete na vetar od 289 gigavata, što čini 39% ukupnih globalnih kapaciteta – dodaje se u izveštaju.

SAD, koje su zadržale poziciju broj dva, takođe su zabeležile izvanredno povećanje kapaciteta od skoro 17 GW, koji su dostigli prošle godine ukupno 122 GW.

Komentarišući ove rezultate, generalni sekretar WWEA-e Stefan Gzanger ocenio je da s intenziviranjem napora rastu šanse da svet ispuni ciljeve iz Pariskog klimatskog sporazuma i ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

E2 portal   (Tanjug)