PRIKLJUČIVANJE NA GAS UZ POTVRDU O LEGALIZACIJI

Građanima, čije su kuće u postupku legalizacije, uskoro bi moglo da bude omogućeno da se priključe na gas, i tako dobiju ekološki prihvatljiv energent.

Kako „Novosti“ saznaju, u nadležnim institucijama pokušavaju da nađu rešenje za ovu grupu potrošača. Razmatra se predlog da građani, koji se nalaze u toj situaciji, potvrdom nadležnog organa garantuju da je njihov dom u postupku legalizacije.

U skladu sa važećim zakonom o ozakonjenju, to ne uključuje objekte koji su bez izdatog rešenja o građevinskoj dozvoli ili o odobrenju izvođenja radova, izgrađeni posle 27. novembra 2015. godine. Takođe, ni kuće sazidane na trasi kapitalnih objekata ne mogu da budu legalizovane, a to znači da ne postoji mogućnost ni da budu priključene na gas.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije podržava predlog da se i građanima čije su kuće u postupku legalizacije omogući priključivanje na gasovod.

To će omogućiti, kako navodi, da se individualna ložišta koja su veliki zagađivači ugase i da se uvedu jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energent. Prema rečima Vojislava Vuletića iz Udruženja za gas, inicijativa je odlična i to bi bilo korisno, jer je Srbija energetski siromašna zemlja.

– Stepen iskorišćenja gasa kao energenta u domaćinstvu je 95 odsto, a samo pet procenata se baca – objašnjava Vuletić. – Od gasa u domaćinstvu može da se dobije i električna energija, sanitarna topla voda, klimatizacija.

E2 portal   (Novosti)