PROIZVOĐAČ NAKITA PANDORA PRELAZI NA KORIŠĆENJE RECIKLIRANOG ZLATA I SREBRA

Danska kompanija za proizvodnju nakita, Pandora, prestaje da koristi srebro i zlato iz rudnika, i isključivo će se oslanjati na reciklirane plemenite materijale za koje se troši manje energije i resursa.

Ovaj brend je nadaleko poznat po svojim narukvicama sa privescima koji se obično kupuju simbolično – u znak obeležavanja nekog životnog dostignuća onoga ko je nosi, na primer za diplomiranje ili prvi posao.

A da li ste znali da je Pandora zapravo najveća svetska kompanija za proizvodnju nakita?

Kako piše portal Klima101, kompanija godišnje proda preko sto miliona komada nakita, a samim tim veliki je potrošač plemenitih metala: svake godine Pandora kupi oko 340 tona srebra i jednu tonu zlata. Kako pokazuje izveštaj, Pandorin lanac snabdevanja je u 2022. proizveo preko 264 hiljade tona ugljen-dioksida.

Zbog nižeg utroška energije i materijala, prelazak na reciklirane plemenite metale smanjiće oslobođene količine gasova koji zagrevaju planetu.

Iz Pandore su u ranijem saopštenju naveli da reciklaža srebra smanjuje karbonski otisak za 66% u poređenju sa njegovim rudarenjem. Reciklaža zlata ostvaruje još impresivnije rezultate: štetne emisije su oko 99% niže nego što su u slučaju kopanja ovog plemenitog metala.

Kroz snabdevanje recikliranim materijalima, Pandora će izbeći oslobađanje oko 58 hiljada tona ugljen-dioksida na godišnjem nivou. Kako navodi kompanija, to je jednako karbonskom otisku potrošnje struje u jedanaest hiljada domaćinstava, ili vožnji 6.000 automobila oko sveta.

„Plemeniti metali mogu da se recikliraju zauvek, bez ikakvog gubitka kvaliteta”, kazao je izvršni direktor Pandore, Aleksander Lacik. „Srebro koje je izrudareno vekovima ranije jednako je dobro kao novo, a unapređena reciklaža može znatno smanjiti karbonski otisak industrije proizvodnje nakita.”

Srebro i zlato su najkorišćeniji plemeniti metali u Pandorinom poslovanju. Kompanija je 2020. sebi zacrtala cilj da se do 2025. snabdeva sa 100% recikliranog srebra i zlata.

Međutim, zahvaljujući snažnim naporima snabdevača, već 2023. čak 97% srebra i zlata, koje je nabavljeno za Pandorin nakit, bilo je reciklirano. Pandora očekuje da će se udeo recikliranih plemenitih metala popeti na 100% u drugoj polovini 2024. zato što bi postojeći inventar trebalo da se potroši do kraja.

Trenutno manje od 20% srebra, globalno, dolazi iz recikliranih izvora, pretežno od odbačene elektronike, starog nakita, srebrnog posuđa ili od otpada iz industrije, pišu iz Pandore. Sudeći prema podacima Svetskog saveta za zlato, slično je i sa drugim plemenitim metalom: oko 75% potražnje pokriva se novim, izrudarenim zlatom, a ostatak se nadomešćuje recikliranim. Većinski se reciklirano zlato dobija od nakita, čak 90%, dok ostatak obezbeđuje ekstrakcija plemenitog metala iz tehnologije.

Ali ozelenjavanje poslovanja u kompaniji Pandora ne staje na reciklaži. Pored toga, teži se karbonskoj neutralnosti do 2025, i to pretežno pomoću mera energetske efikasnosti i razvoja obnovljivih izvora.

E2 portal (Klima101)