PRVA 3D ŠTAMPANA KUĆA SLOBODNE FORME

prva 3D stampana kuca
Prva 3D stampana kuca

Prva 3D štampana kuća slobodne forme je na korak od ostvarenja. Dizajnirana od strane firme WATG Urban, nakon duge faze istraživanaja i razvoja, spremna je za predstavljanje. Ovaj futuristički dom će biti prvi takve vrste i predstavlja spoj zakrivljenih uglova i velikih prozora.

Izgradnja kuće je predviđena za šumovito zemljište, u blizini reke Tenesi, u gradu Čatanuga. Iako je dizajn predviđao snažnu futurističku estetiku, izdužena kriva struktura za zastakljenim zidovima je zapravo dizajnirana da pruži snažnu vezu sa prirodom kroz otvoren životni prostor i uz optimalno prirodno svetlo. Ova 3D štampana kuća je dizajnirana da koristi minimum materijala.

Kompanija koja je radila na dizajnu ove kuće, poznata je po tome što može da napravi složene oblike, retko viđene u drugim 3D projektima.
Prema arhitektama iz Čikaga, zakrivljeni oblik je sledeći evolucionarni korak u svetu savremenog stambenog dizajna i vodi održivu arhitekturu u sledeću generaciju. Arhitekti su istraživali različite materijale za stvaranje održivog procesa izgradnje, uključujući upotrebu gipsanih materijala u štampanoj konstrukciji, kao zaštitu od požara i završnu obradu zidova. Takođe su želeli da stvore pasivni mehanički sistem sa ciljem da to bude kuća nulte energetske strukture.

E2 vesti   (Inhabitat)