PRVA HIBRIDNA ELEKTRANA U SRBIJI

CWP Global saopštio je za portal Balkan Green Energy News da je u Srbiji ostvario napredak u razvoju tri nova projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ukupne snage 680 megavata.
Jedan od tri projekta je Lederata Energy koji će biti prva hibridna elektrana u Srbiji. Elektranu će činiti solarni park od 50 megavata, vetropark od 100 megavata i sistem za skladištenje električne energije od 20 megavat-sati.
Lokacije budućeg hibridnog pogona Lederata Energy nalaze se u opštinama Požarevac i Veliko Gradište. Kompanija je investiciju procenila na 200 mil EUR.
Početak radova je planiran za prvi kvartal 2025, a pogon treba da bude završen i da krene s proizvodnjom početkom 2027. godine.

U Kuli će se izgraditi solarna fotonaponska elektrana Equinox Energy
I Opština Kula je donela odluku da pristupi izradi plana detaljne regulacije za projekat solarne elektrane Equinox Power od 80 megavata koju razvija CWP Global. Kompanija je procenila investiciju na 80 mil EUR.
CWP Global razrađuje planove za svoja fotonaponska postrojenja Solarina i Kima Solar od 150 odnosno 50 megavata, kao i za vetroelektranu Vetrozelena, čiji bi kapacitet bio 300 megavata.

Projekat vetroparka Vetrogon od 450 megavata
Buduća najveća vetroelektrana u Srbiji biće izgrađena u Vojvodini, u opštinama Srbobran i Bečej. Maksimalna snaga postrojenja bi bila 450 megavata, a koštalo bi 600 mil EUR, dodao je CWP Global.
Početak izgradnje je zakazan za kraj 2025. godine. Kompanija ima ambiciju da postrojenje pusti u pogon početkom 2028. godine. Najavila je da će Vetrogon proizvoditi 1,1 teravat-sat godišnje.

E2 portal (Balkan Green Energy News)