PRVA PAMETNA ZGRADA KOJA JE I POSLE 45 GODINA SIMBOL BEOGRADA

Izgrađena prema projektu arhitekte Branka Pešića i svečano otvorena 22. aprila 1974. godine, popularna Beograđanka je zbog jedinstvenog pogleda koji pruža na grad, od prvog dana postala simbol prestonice.
Brojne delegacije političara, umetnika, sportista, pa čak i kosmonauta, tragove svojih stopa ostavile su na pločama zgrade visoke 100,23 metara, odnosno čitava 23 sprata.
– U vreme kada je izgrađena bila je simbol Beograda, a to je svakako i sada – kaže upravnik Beograđanke, Bojan Grbović i dodaje da je tada zgrada bila tehnološko čudo.

– To je bila jedna od najmodrenijih zgrada. Jedna od prvih pametnih zgrada na Balkanu, a svakako prva u Beogradu i tadašnjoj Jugoslaviji. Postojao je kompjuterski program koji je vodio računa o automatici svih parametara zgrade – hlađenju, grejanju, prozorima. Imala je automatsko spuštanje roletni kada je sunce, ili jak vetar, kao i najmodernije i najbrže liftove – kaže Grbović.
Napominje da se u to vreme vodilo računa i o uštedi energije, iako je tada energija bila jeftina.
– Beograđanka je bila ispred svog vremena – ističe Grbović. Zgrada je skoro pune četiri i po decenije u originalnom stanju.
– Zgrada nije renovirana, sve instalacije su stare 45 godina, naravno sve je održavano, ali nije menjano – zaključuje Grbović i dodaje da za sada renoviranje, prema njihovim saznanjima nije u planu.
Popularni vidikovac zatvoren je za javnost osamdesetih godina, kada je Studio B zauzeo pretposlednji sprat i on ni danas nije otvoren. – Bilo je nekih inicijativa da se vidikovac ponovo otvori pre nekoliko godina, ali to je za sada stopirano – kaže Grbović.

E2 portal   (Ekapija)