PRVA ŠNICLA NASTALA 3D ŠTAMPOM

Nova meat, kompanija iz Barselone, nedavno je predstavila biftek na bazi biljaka, napravljen od graška, pirinča, morskih algi i drugih sastojaka. Upotreba ove tehnike prilikom pravljenja hrane omogućava da se sastojci poslože u obliku vlakna koji imitiraju proteine koji se nalaze u mišićnim ćelijama.

– Ova strategija nam omogućava da definišemo dobijenu strukturu i da oponašamo ukusna i hranjiva svojstva različitih vrsta mesa i morskih plodova, kao i njihov izgled – kaže Đuzepe Skonti, osnivač kompanije Nova meat. On navodi da postoji mogućnost da do sledeće godine restorani počnu da štampaju odreske za sopstvenu upotrebu.

Postoji još neobičniji eksperiment koji se trenutno dešava na polju 3D štampanja i to u sferi ljudskih organa. Istraživači sa Renseler politehničke akademije u Americi su nedavno objavili da su razvili način da putem 3D štampanja naprave kožu, upotpunjenu krvnim sudovima, koja bi koristila ljudima koji su pretrpeli opekotine.

3D štampači ubrzali i olakšali proizvodnju

Možda niste znali, ali ukoliko nosite slušni aparat, velike su šanse da ćete postati deo revolucije 3D štampanja. Gotovo svi slušni aparati se danas prave pomoću ove tehnike. 3D štampanje uključuje izgradnju slojeva materijala koji se dodaju zajedno, poput tečnih molekula, praškastih zrna, plastike, metala ili smole i koji se lepe jedni za druge sve dok se ne dobije gotov proizvod.

– Ranije je proizvodnja bila posao modelara koji je pravio svaki komad ručno i to je bio vrlo skup proces. Sada je potrebno samo nekoliko dana da se isporuči gotov proizvod, a kupac dobija aparat modelovan samo za njega – kaže Stefan Launer iz Sonova kompanije koja proizvodi slušne aparate.

U 2018. godini prodato je 1,4 miliona 3D štampača. Prema procenama kompanije Grand View Research, očekuje se da će do 2027. godine ovaj broj porasti na 8 miliona. Tehnika 3D štampanja unela je revoluciju i u stomatologiju, jer je sada potrebno manje vremena za izradu stomatoloških pomagala poput proteza, krunica i mostova.

Boing koristi delove koji su odštampani 3D tehnikom u svojim svemirskim, komercijalnim i odbrambenim avionima. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici se čak i nalazi 3D štampač koji se koristi za izradu rezervnih delova. Prošle godine je otštampana prva 3D ruka u Srbiji, koja je otišla na adresu četvorogodišnjakinje u Vranju.

E2 portal   (Startit)