PRVA STAMBENA KULA NA SVETU KOJA KORISTI SOLARNU ENERGIJU

„The Residences at 1428 Brickell“, novu kulu u Majamiju, prikazali su Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV) Architects i Arquitectonica. Biće smeštena na prestižnoj Brickell aveniji i imaće 70 spratova. Projekat je razvio 1428 Brickell, LLC, podružnica kompanije za razvoj nekretnina Ytech. Ovo će biti prva visoka stambena kula u svetu koja koristi solarnu energiju, a u njoj će se naći 189 luksuznih domova.

Za arhitekturu je zadužena Arquitectonica, a o enterijeru brine ACPV Architects. Luksuzna stambena kula imaće staklenu fotonaponsku fasadu. Ona je uklopljena u arhitektonsku estetiku zgrade, izražavajući važnost održivosti i smanjenja emisije ugljenika.

Solarne ćelije su integrisane u staklo, pa im je vek trajanja isti kao i prozorima. Na kuli će se naći 500 fotonaponski integrisanih prozora duž fasade okrenute prema zapadu, stvarajući „solarnu kičmu“ koja se sastoji od oko 1.800 m2 stakla koje će proizvoditi energiju.

Predviđa se da će ovaj sistem moći da proizvede do 170.000 kilovata, odnosno 170 megavata, čiste energije godišnje. Kao rezultat ovoga emisija ugljenika biće smanjena za približno 4.700 tona, a biće upotrebljeno i 3.000 barela nafte manje.

Stručni konsultant za solarnu energiju na ovom projektu je nagrađivana firma Cosentini Associates.
Yamal Yidios, izvršni direktor kompanije Ytech, navodi da je preko decenije planiranja i istraživanja tržišta uloženo u ovaj projekat. Njihova vizija je stvaranje stambenih utočišta u urbanom okruženju, pri čemu je dizajn pre svega vođen iskustvom i potrebama stanovnika.

Yidios smatra da će upotpunjen besprekornom arhitekturom i naprednim inženjeringom, izvanrednom kombinacijom forme i funkcije, „The Residences at 1428 Brickell“ postati ikona u pružanju neuporedivog životnog iskustva.

Udruženi sa svetski poznatom firmom za arhitekturu i dizajn enterijera ACPV Architects i međunarodnom arhitektonskom firmom Arquitectonica, Ytech je pažljivo dizajnirao savršenu ravnotežu između forme i funkcije bez kompromisa.

ACPV Architects naklonjen je dizajniranju umetnosti življenja sa jedinstvenom mikro i makro perspektivom, što „The Residences at 1428 Brickell“ čini životnim prostorom u kome se emocije i intelekt kombinuju da bi proizveli najviši kvalitet života.
Patricia Viel, izvršna direktorka ACPV Architects ističe da je za unutrašnjost kule odabran nameštaj, materijali, teksture i boje koji stvaraju ambijent neformalnog luksuza.

Ona dodaje da će se u zgradi naći komadi nameštaja čuvenih međunarodnih dizajnera, fokusirajući se prvenstveno na zemljane tonove kako bi se „unela“ priroda u zgradu, istovremeno slaveći radostan osećaj provođenja vremena na otvorenom u društvu voljene osobe.

E2 portal (eKapija)