PRVA STAMBENA ZAJEDNICA U NIŠU UPISANA U REGISTAR PROZJUMERA

Posle Pančeva i Subotice, i Niš dobija prozjumera iz redova stambenih zajednica. U Registar kupaca-proizvođača upisana je treća stambena zajednica, a prva u Nišu. Reč je stambenoj zajednici Patrisa Lumumbe 41, 51, 53 koja je priključena 1. februara ove godine. Instalisana snaga solarne elektrane je 50 kW, što je dva i po puta više od prve dve stambene zajednice upisane u registar kupaca proizvođača (Pančevo 9,5 kW, Subotica 10kW).

Solarni paneli snage 74,5 kW i tri punjača za električna vozila sa četiri mesta za punjenje, pojedinačne snage 22 kW instalirani su u okviru projekta “Fotonaponska solarna elektrana sa punjačima za električna vozila – stambeni kompleks Magdon Niš” koji su sproveli Centar za održivi razvoj energetike (CORE) i stambena zajednica Patrisa Lumumbe 49, 51, 53 Niš. Mentor projekta bila je organizacija Eneca.

Vrednost investicije je bila skoro 94.000 dolara uz donaciju od 40.000 dolara u okviru projekta „Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji“, koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija u saradnji sa ministarstvima rudarstva i energetike, i zaštite životne sredine.

Do sada je u Registar kupaca-proizvođača električne energije u Srbiji upisano 2738 kupaca-proizvođača ukupne instalisane snage od 9.5 MW, od čega su 2030 domaćinstva, 3 stambene zajednice i 705 pravnih lica.

Link do Registra kupaca-proizvođača možete pronaći ovde, u segmentu Registri.

E2 portal (OIE)