PRVO SAMOODRŽIVO PLUTAJUĆE NASELJE U EVROPI

Naselje Schoonschip u Amsterdamu je pokrenula i razvila grupa entuzijasta sa zajedničkom idejom: da se izgradi održiva, blisko povezana zajednica na vodi. Sastoji se od 30 plutajućih kuća, sagrađenih po principu cirkularne ekonomije.

Kreirano i razvijeno bez investitora

Više od decenije, članovi Schoonschipa su radili na stvaranju domova iz snova. Njihovo putovanje je počelo 2010.godine, kada je Marjan de Blok odlučila da napravi energetski neutralno naselje na vodi, sa prijateljima i poznanicima koji su delili njenu viziju. Potpuno završen 2021.godine, Schoonschip se sastoji od 30 vodenih parcela i dom je za više od 100 ljudi.

Pretvaranje snova u stvarnost

Glavni plan ovog naselja odražava posvećenost i koheziju svih članova. Pametno pristanište povezuje sve kuće sa potrebnom tehničkom infrastrukturom i dizajnirano je da olakšava slučajne susrete između članova zajednice.

Kuće su veličine od 180 do čak 378 m2. Grupisane su se u klastere od po 6 stambenih jedinica, sa zajedničkim prostorom i pristupnim stazama. Tu je pristanište za čamce, kao i parking za bicikle.

Interesantan detalj je da u okviru naselja postoji više plovećih bašti za uzgoj povrća za ličnu upotrebu. Tu je i centar zajednice namenjen aktivnostima kao što su sastanci stanara, proslave, filmske večeri.

Lokalna rešenje globalnih problema

Schoonschip primenjuje inovativna rešenja za neke od najhitnijih izazova koje izazivaju klimatske promene. Stanovnici žive u visoko ekološki efikasnim zgradama i dele sve, od električnih automobila i bicikala, do čiste energije koju generišu na krovovima plutajućih kuća. Naselje proizvodi sopstvenu električnu energiju sa 500 solarnih panela i 30 toplotnih pumpi. Pomoću velikih baterija koje se nalaze u podrumu kuća, električna energija se skladišti. Višak energije koje se proizvede se primenom pemetnog sistema prodaje komšijama ili uvodi u centralnu gradsku distributivnu mrežu. Sadrži decentralizovana i obnovljiva rešenja za sisteme vode, energije i otpada, kao i izmenjivače toplote za grejanje i hlađenje.

Naselje koristi prednosti mobilnih aplikacija i veštačke energije, u cilju smanjenja potrošnje. U realnom vremenu, moguće je pratiti potrošnju svake stambene jedinice, ali i celog naselja.

Sada kada je projekat završen, članovi zajednice blisko sarađuju kako bi poboljšali svoj način života i pokazali kako ljudi koji uzimaju stvar u svoje ruke, mogu da naprave održiva, kružna naselja.

E2 portal   (Spaceandmatter)