RASPISANI KONKURSI ZA KOMPANIJE KOJE ĆE UGRAĐIVATI NOVU STOLARIJU

23
Konkursi za kompanije koje će izvoditi radove ugradnje nove stolarije i novih ložišta, kao i ugradnje solarnih kolektora i sanacije fasada, juče su raspisani na nivou lokalnih samouprava, a nakon toga slede konkursi za građane. Potpisivanje prvih ugovora sa domaćinstvima se očekuje već sledećeg meseca.
Prema poslednjim najavama, u te svrhe biće raspisano još dva konkursa, ali je dodata i jedna novost.
Resorna ministarka je u četvrtak tokom posete Metovnici kod Bora izjavila da će u slučaju zamene stolarije, ugradnje kolektora i renoviranja fasada biti ponovljen javni poziv za lokalne samouprave i da bi se prema sadašnjim planovima to trebalo da se desi u decembru. U prevodu to, znači više para za građane.
Ona je tom prilikom saopštila i jednu novost u celokupnom projektu povećanja energetske efikasnosti tj. obelodanila je da će krajem avgusta, a najkasnije početkom septembra, ministarstvo raspisati i konkurs za subvencionisanje postavljanja solarnih panela u domaćinstvima. Ovaj konkurs će se kao i u slučaju stolarije, odvijati preko lokalnih samouprava.
– Ovo je veliki nacionalni projekat koji će trajati nekoliko godina. Sledeće godine ćemo dati preko 100 mil EUR za zamenu stolarije. Biće još javnih poziva, da svi oni koji nisu mogli u prethodnih 10, 20 i više godina da izoluju kuće, zgrade, stanove sada moći to da urade – rekla je ministarka, prenosi Tanjug.
Ona je dodala i da će sledećeg marta biti raspisan javni poziv za 2022. godinu.
Iako je inicijalno za ovogodišnji projekat izdvojeno 54 miliona dinara, Ministarstvo energetike izdvojiće 224 miliona dinara za projekte sanacije stolarije u domaćinstvima, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara.
Građani, čiji stambeni objekti nisu legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni neće moći da dobiju državne subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili neefikasnih kotlova za grejanje. Prema zvaničnim podacima o kojima je Blic više puta pisao u Srbiji sada ima skoro 2 miliona nelegalizovanih objekata.
Na ovu pomoć neće moći da računaju ni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge, pa su procene da bi broj ljudi koji neće moći da ostvari pravo na državne subvencije i veći od 2 miliona.
E2 portal   (Blic)