RAZVIJENE NOVE FLEKSIBILNE SOLARNE ĆELIJE

Kineski istraživači su doneli strategiju za proizvodnju velikih, sklopivih silicijumskih pločica i proizvodnju fleksibilnih solarnih ćelija, navodi se u nedavno objavljenom istraživačkom članku u časopisu Nejčer (Nature), prenosi agencija Sinhua.

Teksturirana kristalna silicijumska pločica uvek ima tendenciju pucanja na oštrim kanalima između površinskih piramida u marginalnom delu pločice. Zbog toga je neophodno poboljšati fleksibilnost silicijumskih pločica zatupljivanjem piramidalne strukture u marginalnim regionima.

Istraživači sa Šangajskog instituta za mikrosistemske i informacione tehnologije pri Kineskoj akademiji nauka priznali su da tehnika otupljivanja ivica omogućava komercijalnu proizvodnju velikih, visoko efikasnih silicijumskih solarnih ćelija koje se mogu motati slično kao list papira.

Ćelije zadržavaju 100 procenata svoje efikasnosti konverzije snage nakon 1.000 ciklusa savijanja sa strane na stranu, navodi se u istraživačkom članku. Nakon što se sastave u velike fleksibilne module, ove ćelije zadržavaju više od 99 procenata svoje snage nakon termičkog ciklusa između minus 70 stepeni Celzijusa i 85 stepeni Celzijusa tokom 120 sati.

Sem toga, ćelije zadržavaju 96 procenata svoje snage nakon 20 minuta izlaganja protoku vazduha kada su pričvršćene na mekanu vreću za gas, koja modelira vetar koji duva tokom jake oluje.

Fleksibilni fotonaponski (PV) moduli velikih razmera, koje je razvio istraživački tim, uspešno su primenjeni na vozila za bliski svemir, a PV na zgradama i vozilima.

E2 portal (Beta)