REGIONALNA DEPONIJA KOD UŽICA ĆE PRVA U SRBIJI PROIZVODITI BRIKET I PELET IZ BIOOTPADA

21

Regionalna deponija Duboko kod Užica, na koju se odlaže otpad iz dva grada i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, prva će u našoj zemlji proizvoditi briket i pelet iz biootpada.

I to najkasnije do kraja tekuće godine jer je tako predvideo program prekogranične saradnje gradova Užice i Tuzla kroj projekat Ujedinjenih nacija, vredan 98.000 USD.

Momir Milovanović, direktor Dubokog kaže za Blic da će da će pelet i briket proizveden od drvnog otpada deponija koristiti za grejanje svojih objekata, a deo, ako proizvodi dostignu kvalitet, bići ponuđen tržištu.

– Potrebno je da napravimo novu halu od 450 kvadrata. Naša ideja je da osim bio otpada koji se prikupi u procesu koristimo i papir koji se ne može reciklirati. Korist od ovog projekta bi trebalo da bude višestruka – smanjićemo količine otpada koje ide u telo deponije, donećemo preduzeću uštedu u grejanju, a prodaja briketa i peleta će imati finansijske koristi – kaže Milovanović.

Svi objekti sedišta deponije, objašnjava on, osim velike hale u kojoj je centar za reciklažu, kao ogrev koriste pelet i dobro će im doći onaj proizveden u sopstvenim pogonima.

Kapacitet linije na kojoj će se prerađivati drvni otpad trebalo bi da bude 400 – 500 kilograma gotovih proizvoda po satu, a jedna o namera je i da se ovde proizvedeni briket i pelet besplatno dele socijlano ugroženim domaćinstvima.

E2 portal   (Blic)