RENOVIRANJE KUHINJE

Kuhinje koriste puno energije i vode, ali „zelena kuhinja“ ih koristi manje.

Dizajn može da spasi resurse
Izbor „zelenih materijala“ za korpuse, radne ploče, frontove i podove je sve veći, zamenjuje starije energetske monopoliste novijim, efikasnijim modelima i značajno smanjuje komunalne račune. Imajte na umu da će manja kuhinja biti zelenija od jedne ogromne.

Planirajte pažljivo najprometniju prostoriju u kući
Najlakši način da se izvede zelena adaptacija kuhinje je da se njena veličina svede na razumnu. Većina ljudi koristi kuhinju kao radni prostor, za skladištenje hrane, zabavu, i jelo. Odvojite malo vremena da shvatite kako stvarno koristite kuhinju i njene susedne prostorije, i kako želite da je promenite.

Pogledajte šta funkcioniše, a šta ne
Kakvi problemi proizilaze iz postojećeg rasporeda? Da li negde postoji usko grlo? Ima premalo radne površine u blizini šporeta, frižidera ili sudopere? Da li su aparati predaleko jedni od drugih? Tu su i pitanja komfora –da li su prozori previše hladni da bi se sedelo pored njih? Da li ventilator aspiratora stvarno uklanja zagađeni vazduh?

Bolja kuhinja nije nužno i veća
Često je primamljivo kuhinji dodati- još sudova, veći frižider, frižider za vino, itd. Ovde treba pažljivo izmeriti raspoloživ prostor, korišćenje energije i korišćenje vode. Još teže mogu da budu odluke o odlaganju hrane, kao i gde da koristite kućne aparate.

Usmerite sve ventilatore ka spoljašnjosti
Neki stariji aspiratori minimalno filtriraju vazduh i ponekad ga vraćaju pravo na vaše čelo dok stojite pored šporeta! Neki ventilatori izbacuju vazduh u potkrovlje. Obezbedite da svi oni izbacuju zagađen vazduh ka spoljašnjosti.

Prozori i svetlarnici u kuhinji
Prozori i svetlarnici mogu da pružite prirodnu svetlost, vezu ka spoljnim vratima, toplotu i svež vazduh. Ali, oni takođe mogu da pregreju sobe leti i da uzrokuju curenje na zidovima i krovovima. Dobra ideja je strateški postaviti pravu vrstu prozora ili svetlarnika za najbolji pogled, ventilaciju i energetsku efikasnost.

Kratki i direktni dovodi vode mogu uštedeti puno energije i isporučiti toplu vodu brže. Vodoinstalacije je najbolje postaviti u unutrašnjost, a ne u spoljne zidove. Stavljanje u spoljne zidove čini kuću težom za zagrevanje i hlađenje, i povećava mogućnost pojave plesni i problema sa smrznutim cevima.

Kućni aparati
Držite aparate koji generišu toplotu -peći, šporete, mašine za pranje sudova -daleko od frižidera. Proverite ima li dovoljno vazdušnog prostora oko svih aparata, kao i direktnog sunčevog svetla koje dolazi kroz prozore i svetlarnike.

Dizajn rasvete
Dobar dizajn rasvete može da poboljša funkciju kuhinje, izgled i energetsku efikasnost. Gde god je to moguće, treba težiti ka odgovarajućem miksu ambijentalne rasvete i energetske efikasnosti.