REVOLUCIJA NOVIH EKOLOŠKIH MATERIJALA

Potrošački konzumerizam i preterano iskorišćavanje prirodnih resursa u celom su svetu doveli do značajnih promena u prirodi i narušavanja biodiverziteta, a upravljanje otpadom postaje jedan od najvećih problema zaštite životne sredine.

Problem oko odlaganja svih vrsta i količina otpada možemo rešiti jedino promenom naših potrošačkih navika, pronalaženjem održivih rešenja i primenom inovativnog dizajna proizvoda koji neće biti štetni za životnu sredinu. Zahvaljujući globalnim kampanjama protiv preterane upotrebe plastike, u svetu se sve više odbacuje, a ponegde i zabranjuje korišćenje jednokratnih plastičnih proizvoda, dok se velike svetske kompanije – među njima i one koje su identifikovane kao najveći proizvođači plastičnog otpada, obavezuju na napuštanje plastičnih i korišćenje alternativnih materijala za izradu ambalaže.

Poboljšanjem korišćenih materijala, trajnošću proizvoda i postupcima njihovog zbrinjavanja nakon završetka životnog veka, ipak se mogu stvarati proizvodi koji su bolji za našu jedinu planetu, a u nastavku navodimo dva takva primera.

Bacardijeve biorazgradive flaše ruma
Bacardi će svoj rum do 2023. godine prodavati isključivo u 100-postotno biorazgradivim flašama. Naime, poznati proizvođač alkoholnih pića udružio se sa kompanijom Danimer Scientific, vodećim proizvođačem biorazgradivih proizvoda, kako bi stvorio nove flaše izrađene korišćenjem prirodnih ulja iz semenki palmi, repice i soje.

Nove flaše će se razgraditi u prirodi u roku od 18 meseci bez ikakvih tragova čestica mikroplastike. „Nodax PHA predstavlja jedan od najperspektivnijih ekološki prihvatljivih materijala na svetu, jer je biorazgradiv što potrošači sve više zahtevaju, a kvalitetan je kao i tradicionalna plastika“, rekao je Scott Tuten, glavni direktor marketinga i održivosti kompanije Danimer Scientific. Naime, Nodax PHA (polihidroksialkanoat) je izrađen na 100-postotnoj biološkoj osnovi i biorazgradiv je u anaerobnim uslovima, u tlu, slatkoj vodi i morskom okruženju. Osim toga, Bacardi je najavio proizvodnju flaša od održivog papira, a proizvodnjom novih vrsta flaša ostvariće velike uštede energije u odnosu na plastične flaše koje su izrađene na bazi nafte. Bacardi takođe namerava da sarađuje sa konkurentskim brendovima, kako bi time pomogao u globalnoj borbi protiv zagađenja plastikom, a planira u potpunosti da izbaci upotrebu plastike do 2030. godine.

Burger King uvodi višekratna pakovanja za brzu hranu
Poznati lanac brze hrane Burger King do početka sledeće godine planira uvođenje višekratnih Whopper čaša i pakovanja za hranu. U saradnji sa kompanijom TerraCycle, privatnim preduzećem za reciklažu sa sedištem u američkoj saveznoj državi New Jersey, Burger King svoje kupce planira da natera da vraćaju ambalažu, koja će se nakon pranja ponovno koristiti, slično onome kako su se nekad koristile staklene flaše sa mlekom.

Kako je javio CNN, novu višekratnu ambalažu moći će koristiti kupci kojima ponovna upotreba ne predstavlja problem, a prilikom dostave će im se naplatiti mala kaucija, koju će dobiti nazad kada vrate ambalažu. Inače, Burger King i TerraCycle planiraju da naprave pakovanje koje može da se koristi najmanje sto puta.

E2 portal   (CNN, Ekovjesnik)