SAMOODRŽIVA KUĆA U KRAGUJEVCU

42
Foto: Gradnja

U Kragujevcu je za 54 dana napravljena samoodrživa kuća. Ova kuća „B“ energetskog razreda potpuno je nezavisna od komunalne infrastrukture jer ima svoju solarnu elektranu i arterski bunar.

Graditi brzo, efikasno i ekološki održivo imperativ su današnjeg tržišta. Na smanjenju CO2 se sve više i više insistira. Energetski efikasne kuće već se godinama grade svuda po svetu. Međutim, u Srbiji taj princip gradnje nešto manje zastupljen. Dobrim delom, kuće kod nas se grade na „starinski način“. Gradi se sporo i energetski neefikasno.

Građevinska kompanija iz Kragujevca je promenila široko rasprostranjeno uverenje da su energetski efikasni objekti skupi, da njihova izgradnja komplikovana i da dugo traje. Reč je o jednom primeru dobre prakse, gde je glavni nosilac novih ideja investitor.

„Naša firma Sava Building hoće da ponudi koncept stanovanja ovakve jedne kuće po ceni jednog luksuznog stana u Kragujevcu.“ – ističe Nikola Vrućinić iz firme Sava Building koja je podigla kuću u Kragujevcu.

Kuća je prizemna i pravilnih pravougaonih volumena. Za razliku od drugih kuća u susedstvu ima ravan krov sa 50 godina garancije koji se aktivno koristi. Po mnogo čemu ova kuća „iskače“ u odnosu na svoje okruženje.

Iako kompaktna i na prvi pogled zatvorena, kuća se ka dvorištu otvara pomoću velikih prozora. Ali, ono što je posebno i nesvakidašnje u vezi ove kuće nije njen izgled, već njena funkcionalnost i energetska efikasnost, te velika samostalnost.

Kuća je totalno nezavisna od svih javnih komunalnih preduzeća. Poseduje svoju solarnu elektranu, arterski bunar za napajanje vodom, postrojenje za preradu i omekšavanje vode iz bunara i bio jamu za filtriranje kompletne vode iz domaćinstva koja se kasnije koristi za zalivanje zelenog krova i površina oko objekta“ – dodaje Vrućinić.

„Hoćemo da pokažemo da je ovaj koncept održiv i da se ovo i te kako isplati. Čak ćemo uraditi i proračun koliko se ti sistemi svi isplate i da imate kuću bez troškova i opterećenja od komunalija, dažbina svaki mesec“ – navodi investitor iz Kragujevca.

E2 portal   (Gradnja)