SAT ZA PLANETU ZEMLJU

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je danas da se sva mesta i gradove u Srbiji, u subotu, 23. marta u 20.30, priključe jednoj od najvećih svetskih inicijativa za očuvanje prirode i životne sredine „Sat za planetu Zemlju“ i isključe dekorativnu rasvetu na znamenitostima na jedan sat, kako bi se i na taj način upozorilo na klimatsku krizu koja preti svim bićima na planeti.

„Pozivamo sve gradonačelnike u Srbiji da se pridruže ovogodišnjoj, sedamnaestoj po redu, akciji i da zidine niške, smederevske, kraljevačke, šabačke, kalemeganske i Petrovaradinske tvrđave, ali i druga obeležja srpske kulture i tradicije – ponovno budu u mraku rame uz rame sa ostalim spomenicima kulture i istorijski važnim zdanjima u svetu“, rekla je predstavnica WWF Adrije Aleksandra Ugarković.

Iz WWF-a su upozorili da klimatska kriza preti svim građanima sveta i da se svetska biološka raznovrsnost smanjuje neviđenom brzinom, a oko milion vrsta je pod pretnjom izumiranja.

Iz tog razloga je WWF, kao najveći svetski pokret za očuvanje planete, usmeren na mobilizaciju pojedinaca, preduzeća i vlada da budu deo razgovora i pronalaska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Cilj ove akcije je da se ljudu podsete da su samo mali deo prirode i da je nužno očuvati biljni i životinjski svet kako bi se sačuvao zdrav i prosperitetan život ljudi.

„Sat za planetu Zemlju“, kao globalnu ekološku iniciajtivu, danas obeležava više od 190 zemalja i teritorija, a počeo je kao simbolični događaj gašenja svetla u Sidneju 2007. godine.

E2 portal