SAVETI ZA IZOLACIJU

Izolujte dobro svoje potkrovlje i na taj način uštedite do 20% na računu za grejanje. Ako je trenutna izolacija vašeg potkrovlja tanja od 200 mm, treba da se dodatno pojača novim slojevima. Postoje brojni materijali, od mineralne vune, stiropora, do celuloznih vlakana i višeslojne folije.

Izolacija zidova može da se poveća na više načina. Period otplate zavisi od raznih faktora, uključujući tip, debljinu i kvalitet postojeće izolacije. Najpolularniji sistemi za izolaciju su sistem suve gradnje, izolacija mineralnom vunom  ili striporom.

Kada menjate prozore u kući, birajte eloksirane jedinice. Veći deo gubitka toplote iz kuće ode upravo kroz prozore, ako su loše izolovani. Značajne uštede energije mogu da se postignu ako su stakla punjena argonom, ili sa niskom emisijom tzv.LOW-E stakla. Noću držite navučene zavese, samo vodite računa da zavese ne vise preko radijatora.

Refleksivna folija, kao dodatak izolaciji, ako prostor dozvoljava, treba da se postavi iza radijatora. Folija pruža zaštitu od štetnih sunčevih UV zraka i redukuje odsjaj. U zavisnosti od proizvođača, ova folija moće da odbije i do 85% sunčeve energije. Predstavlja veoma dobru termoizolaciju, i uz nju je boravak u domu prijatan tokom cele godine.

E2 portal