SAVETI ZA SMANJENJE TROŠKOVA KOD GRADNJE

„Vreme je novac, i novac je vreme“ – ovo je popularna izreka, i to sa razlogom. Posebno može da se primeni kod gradnje. Ako niste oprezni, možete da završite sa preteranim trošenjem novca. Evo nekoliko saveta, koje možete da primenite za smanjenje troškova gradnje vašeg stambenog objekta:

Pre svega, treba da nađete arhitektonsku firmu sa minimum 5 godina iskustva. Arhitekte sa dužim radnim iskustvom lakše i brže nalaze načine za smanjenje troškova izgradnje, bez ugrožavanja integriteta projekta. Idealno je ako možete da nađete firmu koja u isto vreme vodi računa o procesima projektovanja i izgradnje.

Profesionalna firma, koja se bavi dizajnom i izvođenjem vašeg projekta može da uravnoteži vaš budžet. Osim toga, ako vaš tim sprovodi i izgradnju, manje su šanse za bilo kakve greške, zato što oni direktno koordinišu sa izvođačima radova, i rade sa građevinskim timom kako bi vam pružili najbolji mogući krajnji proizvod. Svi ovi aspekti rezultiraju smanjenjem troškova vašeg celokupnog projekta, i najbolje od svega je činjenica da ne morate da komunicirate sa mnoštvom različitih timova, već se oslanjate na „ključ u ruke“ opciju.

Još jedan pametan način smanjenja troškova je da pažljivo birate materijale. Oko 60-70% vašeg budžeta se sastoji od materijala. Troškovi se smanjuju ako ograničite izbor na domaće i autohtone materijale. Prednost je i kada koristite eco-friendly materijale. Takođe je bitno da vas upute na najbolje dobavljače na tržištu, da biste dobili najbolje cene, koje odgovaraju vašem budžetu. Uz to, vaš dizajnerski tim koji računa koliko vam je materijala neophodno, trebalo bi da uradi što je moguće precizniju procenu, kako ne biste imali ostatke, ili morali da dokupljujete.

Vodite računa o rasporedu i funkcionalnosti prostorija koje želite, pošto je takođe nepotreban trošak ako ne koristite prostor na duže staze. Koristite standardne visine zidova. Izbegavajte skupe materijale, poput masivnog drveta- tikovine, mahagonija itd., kada možete da koristite PVC stolariju, aluminijum.

Ne pravite kompromis, kada je u pitanju kvalitet, i nikada ne birajte najjeftiniji proizvod. Na kraju ćete potrošiti mnogo više novca.

Jedan od sigurnih načina smanjenja troškova je korišćenje pravih tehnologija izgradnje.

E2 portal