SAVITLJIVI SOLARNI PANELI KOJI SE LEPE ZA KROV

Standardni solarni paneli koji se postavljaju na krovove objekata vremenom su postali veći a jeftiniji, s tim što se troškovi transporta i ugradnje nisu drastično promenili. Način postavljanja panela se nije menjao tokom decenija unazad, ali se to konačno promenilo.

Tehnološka kompanija Maxeon Solar Technologies iz Singapura osmislila je novi način instaliranja fotonaponskih panela. Istraživačko-razvojni tim napravio je tanke i lagane panele bez okvira koji se mogu direktno zalepiti na krovnu konstrukciju.

Jeff Waters, direktor Maxeona, rekao je da su na takvu ideju došli jer se u industriji izrade solarnih panela skoro 50 godina koristi ista vrsta konstrukcija. Kako su solarni paneli povećani, a cene solarnih ćelija smanjene, troškovi transporta i ugradnje sada imaju veliki udeo u troškovima sistema. Shodno tome ova kompanija razvila je proizvode koji smanjuju te troškove, a uz to su i laganiji i tanji pa prave manje opterećenje na sam krov.

Postavljanje je vrlo jednostavno jer se lepe za krov direktno bez potrebe za aluminijskim okvirima, nosačima, sidrima ili balastom. Mogu se postaviti i na neravne krovne površine. Svaki panel sastoji se iz određenog broja IBC solarnih ćelija koje imaju metalnu osnovu i povezuju ćelije oslobođene od pritiska, a uz to su otporne na koroziju i mogu se saviti bez pucanja. Ukupna efikasnost panela iznosi 20,9 odsto.

Ovi paneli imaju ugrađenu tehnologiju koja daje jedinstvenu sposobnost da provode struju dok su u senci, nastavljajući da proizvode energiju u uslovima u kojima bi ostali prestali sa radom. Ova karakteristika, kao i osetljivost na nisku temperaturu, obezbeđuje im da budu efikasni i rade u svim uslovima. Ono što ih takođe izdvaja jeste i manja težina koja iznosi oko 6 kg/m² (duplo manje u odnosu na standardne). Ovo ih čini pogodnim za ugradnju na krovove koji nisu konstruirani da izdrže veće težine, tačnije težinu konvencionalnih solarnih sistema.

Procena kompanije je da bi neiskorišteni potencijal krovova sa malim opterećenjem na komercijalnim objektima mogao samo u Evropi da bude veći od 4GW. Upotreba se razmatra i za krovove na stambenim zgradama, plutajućim solarnim farmama i na vozilima. Nakon pet godina istraživanja i razvoja, najavljeno je da se u julu očekuje prva pojava u javnosti i nakon toga postavljanje na nekoliko odabranih projekata u Evropi u drugoj polovini ove godine. Solarni paneli koji koriste ovu tehnologiju, široj javnosti bi trebali da budu dostupni u prvom kvartalu naredne godine.

E2 portal   (Gradjevinarstvo)