SEDAM GRADOVA U IZBORU ZA EVROPSKU PRESTONICU PAMETNOG TURIZMA

Tri španska grada i hrvatska prestonica su među gradovima koji bi mogli da ponesu titulu Evropske prestonice pametnog turizma 2023. godine.

U uži izbor ušli su Zagreb, Hihon, San Sebastijan i Sevilja u Španiji, Orhus u Danskoj, Pafos na Kipru i Porto u Portugalu, saopštila je Evropska komisija.

Za Evropsku prestonicu pametnog turizma kandidature je podnelo 29 gradova iz 13 zemalja Evropske unije i država koje nisu članice a učestvuju u programu COSME.

U uži izbor ušli su kandidati koji su od komisije nezavisnih stručnjaka dobili najviše poena u svim kateogrijama.

Sedam gradova će sada biti pozvano da predstavi svoje kandidature pred Evropskim žirijem, koji će odlučiti koji grad će poneti tu titulu.

Pobednici će dobiti podršku u komunikaciji i brendiranju, uključujući promotivni video, posebno dizajniranu skulpturu koja će biti postavljena u gradu i promotivne aktivnosti u cilju veće vidljivosti na evropskom i globalnom nivou i povećanja broja posetilaca.

Takmičenje za Evropsku prestonicu pametnog turizma održava se od 2018. godine. Pobednici ranijih godina – Helsinki i Lion 2019, Malaga i Geteborg 2020, Valensija i Bordo 2022, postali su uzori za pametni turizam u Evropi i u vrhu su gradova u svetu po održivosti, inovacijama i integraciji pametnih praksi.

Cilj inicijative Evropska prestonica pametnog turizma, koja se finansira sredstvima iz programa COSMO, jeste promovisanje pametnog turizma nagrađivanjem gradova za njihove pristupe u digitalizaciji, održivosti, pristupačnosti i kulturnom nasleđu i kreativnosti.

E2 portal (Euractiv)