SIEMENS GAMESA PROIZVEO LOPATICE VETROTURBINA KOJE MOGU DA SE RECIKLIRAJU

Kompanija Siemens Gamesa Renevable Energy saopštila je da je proizvela lopatice vetroturbina koje se mogu reciklirati. To predstavlja najnoviji primer kako industrija pokušava da pronađe načine za ponovnu upotrebu materijala.

U saopštenju ova špansko-nemačka inženjerska grupa tvrdi da su njihove lopatice za recikliranje „prve lopatice vetroturbina na svetu koje se mogu reciklirati”. Tvrde, takođe, da su spremne za komercijalnu upotrebu na moru.

Siemens Gamesa je saopštila da će raditi sa nemačkim preduzećem RWE na instaliranju i upravljanju lopatica na obalnom vetroparku Kaskasi u Severnom moru Nemačke. Očekuju da će proizvodnja i komercijalna upotreba početi 2022. godine.

Iz firme – čiji je glavni akcionar Siemens Energy – ističu da, takođe, rade sa EDF Renewables. Planiraju da uspešno postave „nekoliko kompleta“ lopatica „na budućem vetroparku na moru“.

Slična saradnja se odvija i sa WPD-om, kompanijom sa sedištem u Nemačkoj, koja razvija i upravlja vetroparkovima.

Sve veći kapaciteti OIE forsiraju recikliranje

Pitanje šta učiniti sa lopaticama vetroturbina kada više nisu potrebne je glavobolja za industriju. Problem je što se oštrice koje se izradjuju od kompozitnih materijala mogu pokazati kao teške za recikliranje. To znači da mnoge završe na deponijama, kada im istekne vek trajanja.

Očekuje se da će se broj vetroturbina u svetu samo povećati, jer vlade širom sveta pokušavaju da povećaju svoje kapacitete za obnovljivu energiju. A to će povećati pritisak na sektor – da pronađe održiva rešenja za odlaganje lopatica.

Iz kompanije Siemens Gamesa tvrde da se njihova sečiva mogu reciklirati. Da koriste novu vrstu smole, koja „omogućava efikasno odvajanje smole od ostalih komponenti na kraju radnog veka sečiva. Ovaj proces opisuju kao „blag”. Da štiti „svojstva materijala u lopatici, za razliku od drugih postojećih načina recikliranja konvencionalnih lopatica vetroturbina. Materijali se nakon razdvajanja mogu ponovo koristiti u novim proizvodnim procesima”.

Kompanije prate trend recikliranja

U poslednjih nekoliko godina veliki broj velikih igrača u energiji vetra najavio je da pokušava iznaći odgovor na problem: Šta učiniti sa lopaticama vetroturbina?

U junu ove godine je danski Orsted rekao da će „ponovo koristiti, reciklirati ili oporaviti” sve lopatice turbina u svom svetskom portfoliju vetroelektrana. Naravno, nakon što budu stavljene van pogona.

Istog meseca, sektor za obnovljive izvore energije kompanije General Electric i proizvođač cementa Holcim postigli su dogovor o istraživanju recikliranja lopatica vetroturbina.

Još u aprilu je objavljeno da će se saradnja između akademske zajednice i industrije fokusirati na recikliranje proizvoda od staklenih vlakana. To bi na kraju moglo pomoći u smanjenju otpada koji proizvode lopatice vetroturbina.

Prošlog decembra, GE Renewable Energy i Veolia North America potpisali su „višegodišnji sporazum“ o recikliranju lopatica uklonjenih sa vetroturbina na kopnu u Sjedinjenim Državama.

A u januaru 2020. drugi gigant energije vetra, Vestas, rekao je da ima za cilj da proizvede turbine „bez otpada“ do 2040. godine.

E2 portal   (Energija Balkana)