SIEMENS PLANIRA DA PROIZVEDE NAJVEĆU TURBINU NA VETAR

Kompanija Siemens Energy (Simens Enerdži) planira da proizvede najveću turbinu na vetar, potencijalno do kraja decenije, u nastojanjima da zadrži lidersku poziciju u jednom od najbrže rastućih energetskih sektora.

Nemačka firma ima za cilj da instalira ofšor vetrogenerator koji može da proizvede oko 21 megavat snage, nadjačavajući najveće slične mehanizme koje nude kineski konkurenti, piše Bloomberg.

Planirana jedinica bi bila oko 40% snažnija od trenutne najveće turbine u posedu kompanije, koja ima lopatice duge 115 metara. Ovaj potez bi mogao da ponovo pokrene trku među zapadnim kompanijama, pauziranu jer se industrija suočila sa velikim gubicima poslednjih godina.

Poslovna jedinica za energiju vetra kompanije Siemens Energy bila je u previranju zbog uskih grla u lancu snabdevanja, rastućih troškova i problema sa kvalitetom. Uprkos gubicima, Siemens Energy zadržao je ulogu najvećeg dobavljača turbina za vetroelektrane na morima.

Prošle godine, Evropska unija je odobrila 30 mil EUR kompaniji Siemens Gamesa da testira, kako je saopšteno, „najmoćniji prototip vetroturbine na svetu“ u postrojenju u Osterildu u Danskoj.

Kompanija se takođe suočava sa sve većom konkurencijom svog glavnog rivala, danske Vestas Wind Systems, koja je povećala fokus na ofšor tržište.

Dok su kompanije ranije žurile da objave nove modele što je pre moguće, Siemens Energy i njegovi konkurenti su usporili proizvodnju u pokušaju da izvuku što više profita od postojećih verzija. Velika nova turbina bi signalizirala da Siemens Energy oseća promenu na tržištu.

U prošlosti, povećanje veličine turbine pomagalo je da se umanji cena energije koju proizvodi vetropark. Ali nedavni problemi sa kvalitetom i pouzdanošću u industriji mogli bi da testiraju apetit kupaca.

E2 portal (Biznis)