SKANDINAVIJA POKREĆE PROIZVODNJU ODRŽIVIH VLAKANA

81

Finska grupa Stora Enso, LSCS Invest AB i švedski brendovi H&M i IKEA saopštili su pre nekoliko dana kako nakon više godina istraživanja planiraju izgradnju postrojenja za proizvodnju novog, održivijeg tekstilnog vlakna na bazi celuloze.

Kako bi se pridružile globalnim nastojanjima za zaštitu životne sredine, poznatim svetskim brendovima, naročito proizvođačima odeće i nameštaja, neophodne su pristupačne zelene alternative pamuku, tradicionalnoj viskozi i poliesteru. Zbog toga se nekoliko skandinavskih proizvođača celuloze udružilo u projekat razvijanja novog načina proizvodnje održivih tekstilnih vlakana.

U saopštenju kompanije TreeToTextile (u vlasništvu kompanije H&M) navodi se kako će novo postrojenje imati proizvodni kapacitet od 1.500 tona, a njegovi će vlasnici u proizvodnju uložiti 35 miliona eura. Novi postupak je osmišljen kako bi se obezbedila mala potrošnja energije i korišćenje male količine hemikalija, a omogućuje komercijalnu proizvodnju i uključuje sistem za ponovnu upotrebu hemikalija, navodi se u saopštenju.

Ulaganjem u izgradnju postrojenja, napokon će se nakon višegodišnjeg istraživanja pokrenuti proizvodnja i povećati udeo održivih vlakana na tržištu tekstila, i tako podržati hitna potreba sprovođenja klimatskih akcija.

Nova tehnologija je inovativni hemijski postupak koji koristi obnovljivu drvnu sirovinu, i pretvara celulozu u tekstilno vlakno. U procesu se koristi manje hemikalija, što omogućuje održiviji i isplativiji postupak u poređenju sa konvencionalnim tehnologijama i vlaknima. Tokom proizvodnje nema emisije sumpora, a voda i upotrebljene hemikalije recikliraju se i ponovo koriste. Inovacija se još uvek razvija, ali kompanija TreeToTextile je već spremna na povećanje proizvodnje i plasman novog vlakna na tržištu.

E2 portal   (Ekovjesnik)