ŠKOLA U SELU RUDOVCI KOD KOLUBARE DOBILA EKO MURAL

Đaci osnovne škole „Rudovci“, koja se nalazi u istoimenom selu, u neposrednoj blizini Rudarskog basena „Kolubara“, zajedno sa umetnicima oslikali su eko-mural, specijalnim bojama koje upijaju štetne čestice iz vazduha, a u sklopu edukativnog projekta o energetskoj tranziciji koji se bavi postepenim prelaskom sa uglja na druge obnovljive energente, saopštila je nevladina organizacija „1+1 je 3“.

„Naša škola se odlučila na realizaciju ovog ekološkog projekta, pre svega kako bi našim učenicima na jedan poseban i jedinstven način, kroz izradu murala, predstavila i upoznala učenike o zdravim vidovima dobijanja energije“, kazao je direktor škole osnovne škole „Rudovci“ Nebojša Delić, navedeno je u saopštenju.

On je objasnio su u upravi škole smatrali, da škola na obodu ugljokopa treba da predstaviti učenicima i druge mogućnosti za dobijanje energije.

Mural, kako je navedeno, prikazuje šta bi se desilo kada bi jedan od Energetskih superheroja – naš ugalj Ugi, otišao u penziju i prepustio snabdevanje energijom Sunčici i Vetru, a u njegovom oslikavanju učestvovali su đaci i učitelji, uz pomoć grafiti umetnika.

Ukazano je da su se na taj način oni koji naviše zavise, ali i stradaju od upotrebe uglja, na kreativan i neposredan način upoznali s kompleksnom tematikom koja direktno utiče na njihov kvalitet života.

Eko-mural se oživljava i putem mobilne aplikacije „proširene realnosti“ (Augmented Reality) koja posmatraču putem telefona pušta kratke filmove i stripove gde se Ugi, Sunčica i Vetar dogovaraju o pravednoj raspodeli poslova.

U Rudovcima je obojeno 30 metara kvadratnih školskog zida bojom koja upija štetne čestice iz vazduha i to tako što putem kristalizacije pretvara azot dioksid u vodonik, a spira ga kiša.

Navedeno je i da su istraživanja pokazala kako jedan kvadratni metar obojen tom bojom ima efekat čišćenja vazduha koliko i jedno drvo.

Istaknuto je i da je mural u selu Rudovci pomak u smeru otvaranja teme dekarbonizacije i pravedne tranzicije, što podrazumeva postepen prelazak na obnovljive i čiste izvore energije u lokalnoj zajednici koja najviše zavisi od rudnika, zbog čega mora učestvovati u odlučivanju i planiranju energetske tranzicije, odnosno svoje budućnosti.

„Važno nam je što smo na mestu gde je nastala rudarska kolonija otvorili temu postepenog prelaska na obnovljive izvore energije. To će se neminovno desiti, i verujemo da će to dočekati naša deca. Zbog toga deca treba da znaju da postoje različite mogućnosti koje treba pametno ostvariti“, objasnila je koautorka projekta Katarina Ćirilović.

U saopštenju se podseća da ugalj postepeno nestaje i da već sada u Srbiji koristi niskokalorični lignit zbog čega je važno da se diskusija o prelasku sa uglja javno otvori na području najvećeg pogona za proizvodnju struje u Kolubari, odnosno Lazarevcu.

„Gradovi širom Srbije i regiona često su na vrhu lista najzagađenijih gradova na svetu. Prema poslednjim istraživanjima, više od polovine građana naše zemlje živi u područjima u kojima je vazduh prekomerno zagadjen, zbog čega ljudi često oboljevaju, pa i umiru“, objasnila je koautorka projekta Maša Perović.

Ona je podsetila da se u Srbiji trenutno 80 odsto struje dobija iz termoelektrana „koje su zastarele i ispuštaju otrovne materije, a država još uvek nije donela jasan plan o prelazu na zdravu energiju“.

„Prelazak na obnovljive izvore energije ima više prednosti. Pored čistije životne sredine, reč je i o energetskoj nezavisnosti“, rekla je Perović.

Ideja o muralu i stripu #EnergySuperheroes je počela tako što je urađeno istraživanje javnog mnjenja u Lazarevcu na temu postepenog prelaska sa uglja na druge obnovljive energente koje je 2021. uradila Evropska mreža za klimatsku akciju (CAN Europe).

Na osnovu istraživanja je stvoren strip #EnergySuperheroes koji objašnjava proces prelaska na nove izvore energije do 2050. godine.

E2 portal (Beta)