ŠKOTSKA DO KRAJA GODINE DOSTIŽE 100% PROIZVODNJE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

Škotska će se po svemu sudeći predstaviti kao uzoran domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promenama (COP 26), koja će se u novembru ove godine održati u Glazgovu.

Naime, svi podaci ukazuju na to da će najverovatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100% proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, pred početak ovog ključnog sastanka na kom će se nastojati da se utvrdi budući tok aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

Škotska, čiji je grad Glazgov prošlog septembra izabran za domaćina 26. UN-ove konferencije o klimatskim promenama, ima za cilj da obezbedi 100% pokrivenosti svoje potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora energije do kraja ove godine.

Vrlo je verovatno da će u tome i uspeti, jer je zatvaranjem i zadnje elektrane na ugalj 2016. godine jedini preostali izvor energije iz fosilnih goriva je elektrana na gas u gradu Peterhedu. U međuvremenu, Škotska je postigla velik napredak na području obnovljivih izvora energije, što se posebno odnosi na razvoj projekata vetroelektrana.

Škotska je danas jedna od vodećih zemalja po proizvodnji čiste energije, a njene vetroelektrane povremeno stvaraju i više električne energije nego što joj je zapravo potrebno.
Analizom podataka o energiji dobijenoj iz vetroelektrana koje je prikupio WeatherEnergy, škotske vetroelektrane su od januara do juna 2019. obezbedile 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 miliona domaćinstava u šestomesečnom periodu. To je gotovo dvostruko veći broj od 2,46 miliona domaćinstava u Škotskoj! Najnoviji nacionalni rekord postavljen je u novembru prošle godine, s tim da je proizvodnja električne energije nadmašila potrošnju tokom 20 dana u mesecu, odnosno devet odsto tokom celog meseca.

E2 portal   (Ekovjesnik)