SLOVENAČKA KOMPANIJA PLANIRA DA INSTALIRA 20.000 SOLARNIH ELEKTRANA DO 2030.GODINE

Slovenačka kompanija GEN-I iz Krškog namerava da do 2030. godine instalira 20.000 solarnih elektrana i uloži milijardu evra u nove tehnologije i digitalizaciju.

Ona je deo vodeće državne kompanije GEN koja obuhvata većinu slovenačkih proizvođača električne energije, i namerava da ambicioznim investicionim planom oslobodi Sloveniju zavisnosti od fosilnih goriva do 2030. godine. Dekarbonizacija energetike u Sloveniji može se postići do 2040. godine bez ugrožavanja sigurnosti snabdevanja, rekao je direktor kompanije GEN-I Robert Golob, prenela je agencija Hina.

Naveo je da je energetski sektor odgovoran za četvrtinu gasova sa efektom staklene bašte i mora da bude prvi koji će smanjiti tu emisiju.

Do 2030. GEN-I će uspostaviti instalaciju 1.000 megavata solarnih elektrana različitih veličina, čime će ispuniti približno trećinu ekoloških ciljeva koje je Slovenija postavila za taj period.

„Nameravamo da povećamo broj potrošača električne energije na 1,2 miliona i svima ćemo obezbediti električnu energiju bez ugljen-dioksida. Takođe ćemo svakom potrošaču omogućiti da kod kuće uspostavi održivi energetski krug, da se u celini sam snabdeva strujom i da je cenovno i energetski nezavisan“, rekao je Golob.

GEN-I će do 2030. godine povećati broj zaposlenih na 1.200, sa ciljem da godišnje prihoduje sedam milijardi evra i uložiti 1,43 milijarde evra u postrojenja kapaciteta 1.130 megavata električne energije, delom iz sopstvenih izvora, a delom od investitora.

Golob je rekao da će digitalne platforme imati veliku ulogu u trgovini električnom energijom, zbog čega rade na specijalizovanoj platformi prilagođenoj uključivanju obnovljivih izvora „zelene energije“ i iz regiona gde nema potrebnog znanja o digitalnoj trgovini energijom.

E2 portal   (Beta)