SOLARNA ELEKTRANA NA DVORANI MATE PARLOV U PULI

Nakon što je u decembru 2022. godine Pulski sportski fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost (FZOEU) uplatio 1,4 miliona kuna za postavljanje solarne elektrane na Sportskoj dvorani Mate Parlov, konačno se krenulo sa pripremnim radovima.

Istovremeno, treba napomenuti da su u februaru prošle godine ostvareni prvi kontakti u vezi sa projektnim zadatkom, nakon čega je Regionalna energetska i klimatska agencija Severozapadne Hrvatske (REGEA) prepoznala vrednost i finansirala glavni projekat solarnih panela na sportskoj dvorani na Verudi. U međuvremenu su odobrena kreditna sredstva za realizaciju, a dobijena je i elektroenergetska saglasnost, izneto je sa sajtu grada Pule.

U okviru ovog projekta na krov ove hale biće postavljeno oko 200 tona stabilizacionih tegova sa 960 solarnih panela. Procenjuje se da će ovaj fotonaponski sistem obezbediti trećinu ukupnih godišnjih potreba za električnom energijom sportskog kopleksa na Veludi.

Pored toga što će poslovanje Pula Sporta u narednih 20 godina biti olakšano, koliki je prosečan vek trajanja solarnih panela poslednje generacije, ovom investicijom sportski objekti će dobiti prvu solarnu elektranu u Puli.

Probni rad

Pomenutim projektom grad Pula zajedno sa Pula sportom odlučio je da se bori protiv klimatskih promena, protiv zavisnosti od ugljenika i ugljovodonika kao izvora energije i predstavlja veliki iskorak za uštede na sportskim objektima, jer nova solarna elektrana imaće najveću snagu u Puli.

Snaga nove elektrane je 400 kW. Prema najavama solarni paneli pokriće oko 90 odsto površine krova sportske dvorane. Među planiranim radovima je i postavljanje još jednog sloja hidroizolacije, otporne na visoke temperature kao i nadogradnja sa još 40 kW, čime bi se ukupna površina krova pretvorila u objekat za proizvodnju električne energije.

Vrednost radova je skoro 475.500 evra, a solarna elektrana će, prema planu, proizvoditi 500 MWh električne energije godišnje.

Nakon probnog rada, početak punog rada solarne elektrane očekuje se u julu. Povratak ulaganja očekuje se u roku od sedam godina, što zavisi od potrošnje kompleksa nakon puštanje elektrane u rad.

E2 portal (energetika-net)