SOLARNA ENERGIJA BI MOGLA DA SE DOBIJA I TOKOM NOĆI

Koristeći tehnologiju sličnu naočarima za noćno osmatranje, istraživači su razvili uređaj koji može da generiše električnu energiju iz toplotnog zračenja. Ogromna sunčeva energija bi uskoro mogla da bude iskorišćena i tokom noći, nakon značajnog napretka u tehnologiji toplotnog sakupljanja.

Sunčevo zračenje značajno zagreva zemljinu koru tokom dnevnih sati, ali se ta energija gubi u hladnoći svemira kada sunce zađe.

Sada su istraživači u okviru Škole za fotonaponsku i obnovljivu energiju u Sidneju uspešno testirali uređaj sposoban da infracrvenu toplotu pretvara u električnu energiju.

Tim istraživača, uključujući članove ARC centra, koristio je uređaj za proizvodnju energije nazvan ‘termo-radijativna dioda’, koja je slična tehnologiji u naočarama za noćno gledanje.

Moguće je generisati električnu energiju iz emisije infracrvene svetlosti

Naučni saradnik Ekciton-a, istraživač Nikolas Ekins-Daukes, vođa istraživačkog tima, rekao je: „Krajem 18. i početkom 19. veka otkriveno je da efikasnost parnih mašina zavisi od temperaturne razlike u motoru i samim tim oblast termodinamike je rođena. Isti principi važe i za solarnu energiju – sunce obezbeđuje toplotni izvor, a relativno hladan solarni panel na površini Zemlje obezbeđuje hladan apsorber. Ovo omogućava proizvodnju električne energije. Međutim, kada razmišljamo o infracrvenoj emisiji Zemlje u svemiru, Zemlja je relativno toplo telo, sa ogromnom prazninom svemira koji je izuzetno hladan. Po istim principima termodinamike, moguće je generisati električnu energiju i iz ove temperaturne razlike, emisije infracrvene svetlosti u svemiru.“

Istraživači istražuju alternativne pristupe kod hvatanja toplotne energije noću

Norveški istraživač Rune Strandberg prvi je istražio teorijsku mogućnost takvog uređaja, a istraživači sa Univerziteta Stanford istražuju alternativne pristupe kod hvatanja toplotne energije noću.

Količina energije proizvedene ovim novim testom je mala (otprilike ekvivalentna 0,001% solarne ćelije), ali je dokaz koncepta značajan.

Moguće je izvući električnu energiju

„Obično razmišljamo o emisiji svetlosti kao o nečemu što troši energiju, ali u srednjem infracrvenom spektru, gde svi sijamo energijom zračenja, pokazali smo da je moguće izvući električnu energiju. Još nemamo čudotvorni materijal koji će termoradijativnu diodu učiniti stvarnom, ali smo napravili dokaz principa i željni smo da vidimo koliko možemo da poboljšamo ovaj rezultat u narednim godinama“, rekao je Nikolas.

Tim istraživača jedva čeka da pređe na sledeću fazu istraživanja, koja predstavlja stvaranje i usavršavanje uređaja koji bi koristili noćnu energiju. Nadaju se potencijalnim partnerima u industriji.

E2 portal (Science Daily)