SOLARNI PANEL ZA DOGREVANJE – IZUM NIŠKIH GIMNAZIJALACA

Foto- Agroklub

Dogrevanje prostorija na jeftiniji i zdraviji način mogao bi da postane budućnost ukoliko ideja mladih inovatora iz Niša zaista i zaživi. Solarni panel koji služi za dogrevanje, izumeli su učenici niške Gimnazije „Bora Stanković“, a ovo grejno telo već ima svoju prvu primenu – koristi se za grejanje životinja u Udruženju za zaštitu životinja „Zoo planet“ u ovom gradu.

Može se koristiti i u dogrevanju plastenika, što u zimskim danima znatno pomaže povrtarima i to ne samo finansijski, već je u pitanju zdrav i bezbedan način obezbeđivanja toplotne energije bez zagađivanja životne sredine.

„Ne izbacuje toksine, već isti vazduh uđe i izađe iz njega. Upravo zbog toga je pogodan za korišćenje, jer ne šteti okolini. Kompletno je ekološki povoljan, a treba mu samo sunce“, navodi direktorka sektora za odnose sa javnošću učeničke kompanije „EkoLim“ Kaja Gavrilović.

Najefikasniji s jeseni dok još ima sunca

Prostoriju može da zagreje do temperature od 12 do 15 stepeni, a brzina zavisi od jačine sunčevih zraka. Ukoliko je topliji dan, za svega desetak minuta počinje da izbacuje toplotu, a ako je hladnije i oblačno, treba mu malo više vremena. Važno je postaviti ga na krov ili sa južne, spoljne, strane zida.

„Najbolje radi u ovom jesenjem periodu kada još uvek ima sunca, ali nije toliko toplo. Limenke od kojih se sastoji su ofarbane u crno, baš zbog toga što na taj način privlače više svetlosti.“

Osim limenki, sastoji se od vodootporne šper ploče, urađena je izolacija iznutra, limenke su izbušene sa obe strane zbog provođenja vazduha, dok preko svega toga ide pleksiglas, jer bolje provodi svetlost.

„Sam panel ima dva otvora. Kroz donji prolazi hladan, a kroz gornji se vraća topao vazduh u prostoriju. Nije bilo teško napraviti ga. U lokalnim radnjama smo nabavili materijal i završili ga za dva do tri dana. Brzo se pravi, potrebno je vreme samo da se osuši, jer se lepi“, dodaje sagovornica.

Izum iz želje da se reše tri problema

Ovaj izum najpre je ispitan na Mašinskom fakultetu u Nišu, a mladi inovatori stigli su, nakon regionalnog takmičenja, do državnog na kom su odneli treće mesto. Takođe su dobili i priliku da Srbiju predstavljaju na Evropskom takmičenju iz preduzetništva.

Osnovna ideja rodila se iz želje i potrebe da reše tri problema – velika potrošnja limenki, visoko zagađenje vazduha i visoki računi grejanja. Tome je prethodilo osnivanje učeničke kompanije „EkoLim“ u okviru koje je ceo projekat realizovan.

„Kompanija je nastala početkom ove godine, profesorka nas je pozvala i pitala da li želimo da učestvujemo na takmičenju učeničkih kompanija. Nas petoro se spojilo i ušlo u ovu priču. Usledilo je pravljenje biznis plana, raspodele uloga. Pored mene, tu su direktor marketinga Jana Simić, direktor proizvodnje Stevan Ranđelović, finansijski direktor Tatjana Živadinović, generalni direktor Rastko Petrović.“

Grejanje egzotičnih kućnih ljubimaca

A sve je predvođeno profesorkom geografije Anom Ivić Veljković. U „Zoo planetu“ panel se našao zahvaljujući Tatjani koja je dobila priliku da učestvuje u projektu Svetske organizacije za zaštitu prirode „Na mladima klima ostaje“.

„U okviru tog projekta prisustvovala je seriji radionica. Na kraju su podeljeni u timove koji su imali priliku da realizuju svoje ideje. Ona je sa svojim timom došla na ideju ‘solarnog azila’. Cilj je u azile za životinje, kojima je potrebno dogrevanje, postaviti solarne panele i tako je naš panel pronašao put do „Zoo planeta““, objašnjava Gavrilovićeva.

Tamo će grejati egzotične kućne ljubimce koji moraju da borave na minimum 26 stepeni, a pomoći će i u štednji troškova za grejanje, te će ušteđen novac moći da bude preusmeren na kupovinu hrane za životinje.

E2 portal   (Agroklub)