SOLARNI PANELI U POLJOPRIVREDI

Korišćenje solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobija na važnosti, pa ih postavljaju na mnogim farmama u celom SAD-u. U poslednjih nekoliko godina uspostavljeno je više ovakvih pilot programa.

Osim za domaće životinje, ova je inovacija postala zanimljiva i uzgajivačima useva. Istraživači sa Univerziteta u Arizoni su još jednom potvrdili prednosti uzgoja bilja u hladu solarnih panela, pa su zaključili da se kombinacijom solarne i poljoprivredne proizvodnje proizvodi više električne energije, ostvaruju se veći prinosi, i sve to uz korišćenje manjih količina vode, navodi Clean technica.

Uštede vode su pritom svakako od najveće važnosti, a posebno za poljoprivrednike u Arizoni, gde je za biljni uzgoj presudno navodnjavanje.

„Otkrili smo da usevi bolje napreduju u hladu solarnih panela jer nisu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti. Zapravo, ukupna proizvodnja „chiltepin“ paprika bila je tri puta veća ispod solarnih panela, dok je rod cherry paradajza bio dvostruko veći“, rekao je profesor Greg Baron-Gaford, te dodao kako su i potrebe za navodnjavanjem bile puno manje.

Kako se solarni paneli zagrevaju, njihova se efikasnost smanjuje, no istraživači su uspeli da ih rashlade uzgojem kultura ispod fotonaponskih ploča. „Zagrevanje solarnih panela sprečava se isparavanjem useva koji ispod njih rastu, odnosno njihovim ispuštanjem vode kroz prirodni proces transpiracije“, potvrdio je Baron-Gaford.

„Poljoprivrednici bi, takođe, mogli da profitiraju davanjem u zakup svojih zemljišta za instalaciju solarnih sistema, a kako se posledice klimatskih promena, poplave, porast temperatura i suše, već uveliko osećaju u celom svetu, povezivanjem poljoprivrede i solarne energije mogli bi sebi da osiguraju novi izvor prihoda.“

E2 portal   (Agroklub)