SOLARNI SUNĐER – NOVI IZUM ZA ČISTU VODU

Više od dve milijarde ljudi nema pouzdan i svakodnevni pristup čistoj pijaćoj vodi. Zato su naučnici rešili da naprave uređaj koji bi upijao čistu vodu i ostavljao zagađivače.

Istraživači sa Univerziteta Prinston razvili su solarni apsorber gel, uređaj koji bi mogao da bude ključ za pristup čistoj vodi za ljude širom sveta. Gel nalik sunđeru je jeftin, jednostavan za upotrebu i zahteva samo sunčevu svetlost da filtrira zagađivače kao što su teški metali, ulja, mikroplastika i pojedine bakterije iz vode.

Ovaj apsorber gel pokazuje skoro četvorostruko povećanje brzine filtracije u odnosu na tehnologiju prve generacije, koja je razvijena 2021. Kvadratni metar materijala debljine jedan centimetar može da proizvede više od galona vode za samo 10 minuta i može da obezbedi dovoljno čiste vode da zadovolji dnevne potrebe u mnogim delovima sveta.

Istraživači ističu da ova tehnologija zapravo dovodi čovečanstvo još jedan korak bliže tome da imamo tehnologiju koju pokreće solarna energija, koja zapravo može proizvesti dovoljno čiste vode da zadovolji dnevnu potražnju.

Ispod 33 stepena Celzijusa (91 stepen Farenhajta), ovaj gel deluje kao sunđer da apsorbuje vodu iz izvora, poput jezera. Ali kada se ukloni iz vode i zagreje sunčevom svetlošću do temperature iznad 33 stepena, on počinje da oslobađa vodu. Uz dodavanje polimera kao što je polidopamin (PDA) na površinu gela, uređaj može da filtrira zagađivače kao što su ulja, teški metali, mikroplastika i neke vrste bakterija iz vode.

Kako istraživači objašnjavaju ovaj uređaj funkcioniše na sledeći način – korisnici bacaju uređaj nalik sunđeru u izvor vode dok se ne zasiti. Zatim ga vade iz vode, stavljaju na sunčevu svetlost i čekaju da pusti filtriranu vodu. Pod podnevnim suncem, gel može da oslobodi oko 70% vode koju apsorbuje za samo deset minuta.

Oni veruju da bi ovaj solarni apsorber gel mogao da se poveća kako bi postao i uređaj koji bi se koristio za prečišćavanje vode na nivou domaćinstva i da bi mogao da obezbedi pristup čistoj vodi bez potrebe da se oslanja na energiju iz mreže.

Za sada rade na stvaranju prototipova kako bi pokazali da se uređaj može prilagoditi za upotrebu u domaćinstvu, ali isto tako pokušavaju da omoguće da se koristi u kriznim situacijama.

E2 portal (Energetski portal)