ŠPANIJA PLANIRA DA DOSTIGNE UGLJENIČNU NEUTRALNOST DO 2050.GODINE

Foto: Euractiv

Parlament Španije je usvojio zakon o klimatskim promenama i energetskoj tranziciji kojim se ta zemlja sa zakašnjenjem usklađuje sa ciljem Evropske unije da dostigne ugljeničnu neutralnost do 2050. godine.

Zakon predvidja da emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine bude smanjena 23 odsto, u odnosu na nivo iz 1990. godine, mada će taj cilj biti preispitan 2023. godine.

Ministarka za ekološku tranziciju Tereza Ribera priznala je da se sa usvajanjem zakona zakasnilo deset godina. Druge zemlje EU usvojile su brojne zakone neophodne za borbu protiv klimatskih promena.

Ribera je navela da mere koje je vlada preduzela prethodnih godina pomažu Španiji da se približi ugljeničnoj neutralnosti, uključujući prošlogodišnju odluku o zatvaranju svih elektrana na ugalj do 2025. godine.

Španija planira da postepeno isključi vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem tako što će do 2040. godine ograničiti prodaju novih automobila na električna vozila.

Biće zabranjena i eksploatacija fosilnih goriva.

Usvojen zakon nalaže gradovima sa više od 50.000 stanovnika da uvedu zone sa niskom emisijom ugljenika.

Vlada se nada da će njena klimatska politika stvarati 250.000 radnih mesta godišnje do 2030. godine.

EU je prošlog meseca postigla načelni sporazum o klimi, koji treba da obezbedi da njenih 27 država članica dostigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.

E2 portal   (Beta)