ŠPANIJA UVODI HITNE MERE UŠTEDE ELEKTRIČNE ENERGIJE

Španska Vlada će uvesti hitne mere za uštedu energije tokom energetske krize koja preti Evropi.
Mere propisuju da u svim javnim ustanovama, tržnim centrima, bioskopima, hotelima, aerodromima i javnom prevozu, uređaji za klimatizaciju ne smeju biti podešeni na temperaturi nižoj od 27 stepeni leti i veću od 19 zimi.

Kako je saopštila ministarka za ekološku tranziciju Tereza Ribera mere će važiti do prvog novembra 2023. godine čime će pokušati da smanje potrošnju gasa za 7%, prenosi Radio slobodna Evropa.

– Ovaj paket mera je neophodan u kritičnoj situaciji kada je Evropi potrebna pomoć Španije. Vreme je za solidarnost – rekla je Ribera, prenosi Beta.

Španija preduzima ove mere kako bi ispunila obaveze preuzete u evropskom planu za vanredne situacije dogovorenom prošle nedelje.

Mere koje uvodi Španija predviđaju i obavezu da radnje vrata svojih objekata drže zatvorenim pomoću automatskog sistema koji mora biti instaliran do 30. septembra.

Kako je saopštila španska ministarka, cilj je da se izbegne izlazak toplog ili hladnog vazduha.
Osvetljenje u nekorišćenim kancelarijama, izlozima i na spomenicima mora da bude isključeno nakon 22 sata, a obavezna je i provera energetske efikasnosti u pojedinim zgradama.

Ribera je pozvala privatni sektor da poveća rad od kuće, prenosi sajt Politika.

E2 portal (Politika)