ŠPANSKA KOMPANIJA KUPILA TRI SOLARNA PROJEKTA U SRBIJI

ID Energy Group, španska kompanija specijalizovana za razvoj i izgradnju solarnih elektrana, kupila je tri solarna projekta u Srbiji sa ukupnim kapacitetom većim od 40 MWp, saopštila je ta firma u svojoj objavi na LinkedInu.

Nabavljeni projekti su u poodmakloj fazi razvoja i njihova izgradnja bi trebalo da bude u toku sledeće godine. Drugi detalji nisu saopšteni.

– Zahvaljujući akviziciji 3 solarna projekta u naprednoj fazi, konsolidovali smo portfolio ID Energy Group u Srbiji. Izgradnja ovih projekata odvijaće se tokom 2025. godine i imaće kombinovani instalirani kapacitet veći od 40 MWp, što nas približava cilju razvoja 200 MWp u zemlji do 2026. godine – stoji u objavi španske kompanije koja je 2022. otvorila kancelariju u Beogradu.

Strani mediji pišu da ovaj potez naglašava ulogu Srbije kao ključnog igrača u tranziciji ka zelenoj energiji.

– Strateški prodor ID Energy Grupe u Srbiju, koji prati uspešno osnivanje firmi u Mađarskoj, Poljskoj i Litvaniji, moglo bi da posluži kao katalizator za dalje investicije u rastući sektor solarne energije u regionu Balkana – navodi BNN Breaking.

Medij dodaje da kupovina tri solarna projekta ne samo da povećava portfolio ID Energy grupe već igra i ključnu ulogu u ubrzavanju razvoja obnovljive energije u Srbiji.

E2 portal (eKapija)